U trendu

Iran prekoračio limit za obogaćivanje uranijuma

TEHERAN – Iran je prešao ograničenje od 3,67 odsto obogaćenja uranijuma, što je limit uspostavljena nuklearnim sporazumom sa svetskim silama 2015. godine, saopštio je danas portparol iranske Organizacije za atomsku energiju Behruz Kamalvandi.

Kamalvandi je rekao da „za sada nije potrebno obogaćivanje uranijuma do 20 odsto“, ali da će Teheran to učiniti „ukoliko bude želeo“, javila je agencija IRIB, prenosi Rojters.

AP navodi da Teheran sada obogaćuje uranijum do 4,5 odsto.

Iran je ranije danas ponovio da poslednja šansa Evropi za spasavanje nuklearnog sporazuma iz 2015. godine ističe za 60 dana.

Prema rečima iranskog ministra spoljnih poslova Abasa Musavija, Teheran neće nuditi više „krajnje rokove“ kako bi spasio sporazum.

Kako je rekao, Iran je još otvoren za pregovore sa evropskim partnerima i izrazio nadu da će preduzeti dalje korake ka implementaciji ranije dogovorenog.

Iran je juče saopštio da će njegov program obogaćivanja uranijuma preći ograničenje od 3,6 odsto, koliko je dogovoreno nuklearnim sporazumom 2015. godine.
Time je ispunio pretnje koje je ranije izneo ako zapadne sile ne spreče sankcije SAD prema Iranu i dalje, kako ocenjuje agencija AP, povećao napetosti između Teherana i SAD.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar