U trendu

Iran preti da će Tel Aviv sravniti sa zemljom, a Netanjahua ubiti

Jedan visoki iranski zvaničnik zapretio je da će Tel Aviv biti sravnjen sa zemljom, a da premijer Izraela neće uteći, prenela je iranska novinska agencija Fars.

To je odgovor Mohsena Reze, bivšeg šefa Revolucionarne garde Irana, sada sekretara iranskog Saveta za ekspeditivnost, na govor izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.
„Povodom Netanjahuovih nesmotrenih reči, ja bih rekao da, ako učine i najmanji nesmotreni potez protiv Irana, mi ćemo sravniti Tel Aviv sa zemljom“, rekao je Reza (Rezaei).
On je zapretio Netanjahuu rekavši da mu Teheran „neće dati nikakvu mogućnost da pobegne“.

Netanjahu se prošlog vikenda tokom govora na Minhenskoj konferenciji o bezbednosti obratio ministru spoljnih poslova Irana Muhamedu Džavadu Zarifu, držeći u ruci deo iranskog drona, nedavno oborenog nad izraelskom teritorijom.
„Da li prepoznajete ovo? Trebalo bi – vaše je. Možete ga uzeti nazad s porukom tiranima Teherana: Ne isprobavajte odlučnost Izraela“, rekao je Netanjahu pred učesnicima skupa medju kojima je bio Zarif, preneli su izraelski mediji.

Dron koji je 10. februara navodno iz Sirije doleteo u vazdušni prostor Izraela, oborio je izraelski borbeni helikopter. Potom su izraelski avioni napali mesto odakle je dron navodno lansiran, kao i još 12 sirijskih i iranskih meta u Siriji u odgovoru na obaranje jednog izraelskog lovca F-16, pogodjenog jakom sirijskom protivavionskom vatrom.

Odbacujći Netanjahuov nastup u Minhenu kao „teatralni potez i dečiju igru“, Reza je ocenio da „lideri SAD i Izraela ne poznaju Iran, i ne razumeju snagu otpora, i zato se stalno suočavaju sa porazima“.
„Danas situacija u SAD i Izraelu ukazuje na njihov strah od kolapsa cionističkog režima i nazadovanja SAD“, rekao je taj iranski zvaničnik.

Zarif je u Minhenu rekao da je Netanjahuov govor bio „karikatura cirkusa“.

Izrael godinama upozorava da Iran nastoji da se učvrsti u susednoj Siriji, a od nedavno i da gradi fabriku oružja u obližnjem Libanu.

(Beta)

1 komentar
  1. Rsv

    Iran je bez sumnje vojno jak i imaju ratnicku tradiciju dugu hiljadama godina ali Izrael je za razliku od Irana nuklearna sila i to ozbiljna. O Izraelskom nuklearnom arsenalu se ne zna mnogo ali neki procenjuju da poseduju vise stotina nuklearnih bojevih glava tako da nijedna pametna zemlja ne bi trebala da preti Izraelu.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike