U trendu

Iran: Rohani kritikovao suđenje ministru telekomunikacija

TEHERAN – Predsednik Irana Hasan Rohani uputio je danas kritike na račun iranskog pravosuđa zbog prošlonedeljnog suđenja ministru telekomunikacija Mohamedu Džavadu Azari Džahromiju optuženom da je odbio da blokira Instragram, uvede ograničenja na rad ostalih inostranih društvenih mreža i onlajn komunikacije.

Nakon procesa Džahromi je uz kauciju pušten na slobodu, a predsednik Rohani je na današnjoj sednici vlade poručio da je lično naredio da se ne ograničavaju komunikacije preko inostranih društvenih mreža.

„Ako hoćete nekome da sudite, sudite meni. To je bilo moje naređenje“, poručio je Rohani, prenosi AP.

Pod pritiskom konzervativnog iranskog pravosuđa vlada je dugo blokirala pristup brojnim veb stranicama i društvenim mrežama, od Jutjuba i Fejsbuka, do Tvitera i Telegrama, ali je relativno umereni predsednik Rohani ocenio da bi osnaživanje onlajn komunikacija poboljšalo poslovnu klimu i doprinelo efikasnosti borbe protiv korupcije.

On je poručio da su i „nedovoljna kontrola sadržaja“, ali i „onlajn zatvaranje“ jednako pogrešni, dok konzervativci u iranskom parlamentu odavno tvrde da su društvene mreže deo prikrivenog „mekog rata“ koji Zapad vodi protiv Irana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.