U trendu

Iran: Saudijce čeka Božja osveta

Iran i Saudijska Arabija razmenili su danas optužbe posle pogubljenja jednog šiitskog sveštenika, a iranski vrhovni vodja ajatolah Ali Hamnei zapretio je Saudijcima da će ih stići „Božja osveta“.

Hamnei je danas na svom sajtu kritikovao pogubljenje šiitskog imama Nimr Bakera el Nimra, koji je predvodio antivladine proteste u Saudijskoj Arabiji, kao i napade koji Saudijci predvode u Jemenu protiv šiitskih pobunjenika i, kako se navodi, represiju nad šiitima u Bahreinu, saudijskom savezniku.
 
Iranski vodja je na Tviteru napisao da će „bez sumnje, nepravedno prolivena krv mučenika šeika Nimra brzo uticati da Božja osveta pogodi saudijske političare“.

U Iranu su zbog pogubljenja imama u Saudijskoj Arabiji, koju predvodi sunitska dinastija, organizovani protesti, a demonstranti su upali u saudijsku ambasadu, zapalili je i bacali papire s krova.

S druge strane, Saudijci su ocenili da izjave iz Irana svedoče da ta zemlja „podržava terorizam“.

Ministarstvo spoljnih poslova Saudijske Arabije optužilo je Iran za „slepo sektašenje“ i da „braneći terorizam, Iran postaje saučesnik u zločinima (terorista) u celom regionu“.

Američki Stejt department ocenio je sinoć da će pogubljenje 47 osoba u Saudijskoj Arabiji, medju kojima je bio i šeik Nimr verovatno povećati tenzije u regionu.

„SAD pozivaju Saudijsku Arabiju da dozvoli izražavanje nezadovoljstva“, izjavio je portparol Stejt departmenta Džon Kirbi i dodao da je Vašington zabrinut zbog tih egzekucija, koje su izazvale bes u šiitskom svetu.

Saudijska Arabija, tradicionalni saveznik SAD, pogubila je 47 osoba zbog terorizma, a na spisku pogubljenih je bio i imam Nimr el Nimr, koji je u oktobru osudjen na smrtnu kaznu zbog pobune, neposlušnosti i nošenja oružja.

El Nimr je bio centralna figura šiitskih protesta koji su izbili 2011. kao deo Arapskog proleća. Bio je veliki kritičar sunitskih vlasti u Bahreinu, koje su surovo suzbile šiitske proteste 2011. Saudijska Arabija je poslala vojsku da pomogne bahreinskim vlastima u borbi s demonstrantima, strahujući od širenja protesta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.