U trendu

Iran: Smenjivanje Tilersona znači da SAD napuštaju nuklearni sporazum s Teheranom

Iranska diplomatija je danas procenila da smenjivanje šefa američke diplomatije Reksa Tilersona znači da su SAD odlučile da napuste medjunarodni nuklearni sporazum s Teheranom, prenela je agencija Isna.

„Promena u Stejt departmentu sprovedena je u tom cilju ili je barem jedan od razloga“, izjavio je zamenik šefa iranske diplomatije Abas Aragči komentarišući smenu Tilersona kojeg će zameniti dosadašnji direktor Centralne obaveštajne agencije (CIA) Majk Pompeo, koji se zalaže za oštrijii stav prema Iran.

Američki predsednik Donald Tramp juče je u obrazloženju smenjivanja Tilerosna pomenuo i neslaganje s njim o nuklearnom sporazumu s Iranom.

„Ja mislim da je sporazum o iranskom nuklearnom programu užasan, a on (Tilerson) kaže je dobar (OK)“, naveo je Tramp koji je ranije pretio da bi SAD mogle da odustanu od sporazuma.

„Ako SAD odustanu, onda ćemo ga i mi napustiti. Evropljanima smo rekli da, ako ne mogu da zadrže SAD, onda će i Iran napustiti sporazum“, rekao je Aragči.

Predsednik Irana Hasan Rohanij je ranije u nekoliko navrata rekao da Iran neće odustati od sporazuma čak i ako ga SAD napuste.

Iran i šest svetskih sila – SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Nemačka, postigli su 14. jula 2015. godine sporazum kojim se ograničava iranski nuklearni program u zamenu za ukidanje dela medjunarodnih sankcija toj zemlji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.