Iran “tanji živce” OPEK-u, nema odluke o sastanku u Alžiru

Iran kaže da još nije odlučo da li će učestvovati na neformalnim razgovorima članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) u Alžiru sledećeg meseca, dve nedelje nakon što je naftni kartel objavio plan za održavanje tog sastanka.

Iran će možda odložiti donošenje odluke do dana uoči održavanja tog skupa, izjavio je portparol Ministarstva nafte te zemlje, koji je zamolio da ostane anoniman, izveštava agencija “Blumberg”.

Dva predstavnika iz OPEK-a, koji takođe nisu želeli da budu imenovani, naveli su, međutim, da je Iran pisanim putem potvrdio članicama kartela učešće na sastanku.

Razgovori, koji će biti održani za vreme Industrijske konferencije od 26. do 28. septembra, pokrenuli su spekulacije da bi OPEK mogao da oživi dogovor o zamrzavanju proizvodnju sa nečlanicama te organizacije, kao što je Rusija.

Slična inicijativa je propala u aprilu, pošto je Saudijska Arabija insistirala na učešću Irana koji je to odbio, budući da obnavlja proizvodnju koja je bila desetkovana zbog zapadnih ekonomskih sankcija.

Novi generalni sekretar OPEK-a, Muhamed Barkindo, posetiće Iran i Katar početkom sledećeg meseca, navodi “Blumberg”, pozivajući se na izvore upoznate sa dešavanjima.

Venecuelanski ministar energetike Eulohio Del Pino, koji je pomogao organizaciju prethodnih neuspešnih pregovora u Dohi, takođe je na turneji po zemljama proizvođačima nafte, u nastojanju da obezbedi saglasnost za sporazum o stabilizaciji tržišta, dodaje njujorška agencija.

(Tanjug)

Ostavite komentar

Oznake