U trendu

Iran: Tražimo trajan nuklearni sporazum

TEHERAN – Iran je danas saopštio da traži trajan nuklearni sporazum sa svetskim silama.

Takav stav izrečen je posle razgovora sa saveznikom SAD Katarom o ublažavanju zaustavljenih napora za oživljavanje nuklearnog pakta iz 2015. godine.

Katarski ministar spoljnih poslova šeik Mohamed bin Abdulrahman bin DŽasim Al Tani posetio je Teheran posle nedelju dana nakon što indirektni američko-iranski pregovori u Dohi uz posredovanje EU nisu uspeli da se pomere sa „mrtve tačke“, koja ometa napore da se oživi nuklearni sporazum, prenosi Rojters.

„Odlučni smo da tražimo dobar, snažan i trajan sporazum, i uprkos američkim tvrdnjama nismo postavili nikakve zahteve van nuklearnog sporazuma“, rekao je iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahian na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šeikom Mohamedom u Teheranu.

Od prošle nedelje Iran dovodi u pitanje rešenost SAD da spase sporazum, a zvanični Vašington je saopštio da je Teheran dodao nove zahteve na pregovorima u Dohi.

Iranski ministar spoljnih poslova je, međutim juče rekao da Vašington „mora da odluči da li želi sporazum ili insistira na tome da se drži svojih jednostranih zahteva“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.