U trendu

Iran tvrdi da je sprečio inostranu zaveru za 'sejanje razdora'

Iran je saopštio da je sprečio „zaveru na internetu“, na čijem čelu su se nalazili stranci, koja je imala za cilj da „poseje razdor“ u Iranu današnjim obeležavanje godišnjice rodjenja osnivača persijske države, kralja Kira Velikog, čemu se vlast protivi.

Spektakularna svečanost povodom 2.500 godina od kada je Kir Veliki osnovao Persijsko carstvo, održana je 1971, dok je Iran još bio kraljevina, ali su, posle nasilnog verskog prevrata 1979, nove, islamske vlasti ocenile da je to bio „primer zapadne dekadencije“ i umanjile značaj preislamske istorije Irana.

Državna novinska agencija Mizan je danas objavila da je Ministarstvo obaveštajnih poslova „osujetilo plan“ za nezakonit skup u Pasargaru, 800 kilometara južno od Teherana, gde je sahranjen Kir Veliki.

Putevi do tog mesta su zatvoreni zbog, kako su saopštile vlasti, „gradjevinskih radova“, a na internetu su snimci na kojima se vidi da su oko grobnice postavljene ograde.

Prošlogodišnje demonstracije kod groba u Pasargaru, za koje su mnoge antivladine grupe iz inostranstva tvrdile da su ih one priredile, protumačene su kao znak da je stanje u Iranu nestabilno.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar