Iran: Uhapšena osoba koja je snimila obaranje aviona

TEHERAN – U Iranu je uhapšena osoba koja je snimila obaranje ukrajinskog aviona prošle sedmice kada je poginulo 176 putnika i članova posade.

Detalji hapšenja za sada nisu poznati, a BBC prenosi da se očekuje da će se uhapšena osoba suočiti sa optužbama u vezi sa nacionalnom bezbednošću.

Iranska vojska je priznala da je nenamerno oborila ukrajinski avion kod Teherana, navodeći da je u pitanju bila ljudska greška.

Predsednik Irana Hasan Rohani je izjavio da za ovaj, kako je kazao, tragičan događaj, ne bi trebalo krivicu svaliti na jednu osobu i da su za to odgovorni i drugi.

Nakon što se snimak pojavio na društvenim mrežama, analitičari su procenili da sa na njemu vidi da je avion pogodila raketa.

Iran je u utorak saopštio da su uhapšene osobe koje se dovode u vezu sa obaranjen ukrajinskog aviona. Navodi se i da je i 30 osoba uhapšeno zbog „učestvovanja u ilegalnim okupljanjima“.

„Njujork tajms“ je objavio da se na snimku koji je zabeležila bezbednosna kamera vidi da su dve rakete ispaljene na avion, u razmaku od 20 sekundi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.