najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Iranci obeležavaju godišnjicu revolucije iz 1979.

Iranci su obeležavaju danas 37. godišnjicu iranske revolucije 1979. godine kada je svrgnuta prozapadna monarhija i kada su na vlast došli islamisti.

Državna televizija objavila je snimke velikih skupova u Teheranu i u drugim gradovima širom zemlje.

Demonstranti su uzvikivali tradicionalne slogane protiv SAD i Izraela, a ulice u mnogim gradovima izlepljene su plakatima sa proglasima protiv te dve zemlje.

Na skupovima su se pojavili brojni iranski lideri medju kojima i Kasem Soleiman, šef snaga Kods elitne Revolucionarne garde.

U glavnom gradu Teheranu stotine hiljada ljudi slilo se na trg Azadi (Sloboda) gde je predsednik Hasan Rohani održao govor da obeleži kraj režima šaha Reze Pahlavija februara 1979. godine

Na nekim skupovima rugali su se SAD. Tako su na jednom okupljanju demonstranti napravili skeč gde su odglumili deset američkih mornara koji kleče kad su ih privele iranske vlasti. Mornari su uhvaćeni sredinom januara kada su njihovi brodovi greškom ušli u iranske teritorijalne vode, i oslobodjeni su sledećeg dana.

Vlasti su takodje prikazale smotru oružja i vojne opreme, uključujući balističku raketu zemlja-zemlja dugog dometa Emad i verziju bespilotne letilice Šahed koja je prošlog meseca preletela iznad američkog nosača aviona u Persijskom zalivu.

Na skupovima se obeležava 11. februar 1979. kada su pristalice ajatolaha Homeinija svrgnule šaha Rezu Pahlavija koga su podržavale SAD. SAD su pomogle u organizaciji državnog udara 1953. kada je srušen popularni iranski premijer Mohamad Mosadeh, i kada je na vlast došao Pahlavi.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike