Iranska garda: SAD i njihovi saveznici osetiće posledice napada

Zvaničnik u Iranskoj Revolucionarnoj gardi rekao je danas da će posledice napada na Siriju, koje su predvodile SAD, ići na račun Vašingtona, prenosi Rojters.

„Sa ovim napadom…situacija će postati kompleksnija, a to će sigurno ići na račun SAD, koje će biti odgovorne za posledice po predstojeće događaje u regionu koji sigurno neće biti u njihovom interesu“, rekao je zvaničnik Garde, Jadolah Džavani, za iransku novinsku agenciju Fars.

Ministarstvo spoljnih poslova Irana osudilo je ranije danas napade na Siriju koji su protekle noći izvedeni na čelu sa SAD, upozorivši da će Vašington i njegovi saveznici snositi odgovornost za posledice u regionu i šire, javljaju iranski državni mediji.

„Bez sumnje, SAD i njihovi saveznici, koji su preduzeli vojnu akciju protiv Sirije uprkos odsustvu bilo kakvog dokaza…snosiće odgovornost za regionalne i transregionalne posledice ovog rizičnog poduhvata“, navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Kako ističe Ministarstvo, „Iran se protivi upotrebi hemijskog oružja na bazi verskih, pravnih i etičkih standada, dok u isto vreme…snažno osuđuje upotrebu takvog oruzja kao opravdanje za agresiju na jednu suverenu državu“.

Iran je saveznik sirijskog predsednika Bašara al-Asada protiv pobunjenika od početka sukoba u Siriji, podseća britanska agencija.

Analitičar Hosein Šeikholeslam, bivši iranski ambasador u Damasku, rekao je državnoj televiziji da će noćas izvedeni napadi pomoći da se Sirijci ujedine iza vlade i da će stabilizovati sirijsku vladu.

Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Francuska noćas su izvele vazdušne udare na Siriju, u kojima je pogođena i vazdušna baza zapadno od Damaska, u blizini granice sa Libanom.

Napad je pogodio i vojni depo u istočnom Kalamunu, severozapadno od Damaska, lokaciju u Masjafu 170 kilometara severno od prestonice.

Sirijski mediji su javili da je pogođen naučno istraživacki centar u Damasku za koji Pentagon tvrdim da je korišćen za razvijanje i proizvodnju hemijskog i biološkog oružja, preneo je Rojters.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike