U trendu

Iranska TV objavila fotografije nekih od uhapšenih špijuna

TEHERAN – Iranska drÅŸavna televizija objavila je danas fotografije nekih od 17 Å¡pijuna koji su radili za Centralnu obaveÅ¡tajnu agenciju (CIA).

U saopštenju pročitanom na drşavnoj televiziji, Ministarstvo za obaveštajne poslove je navelo da su oni hapšeni u periodu od godinu dana, do marta 2019. godine.

Neki od njih su osuđeni na smrtnu kaznu, saopÅ¡tila je iranska drÅŸavna televizija, preneo je Rojters.

HapÅ¡enja su se dogodila tokom proteklih meseci, a uhapÅ¡eni su radili na „osetljivim mestima“ u vojnim i nuklearnim objektima, izjavio je ranije danas iranski obaveÅ¡tajac na konferenciji za novinare u Teheranu, preneo je AP.

On nije rekao koliko ih je dobilo smrtnu kaznu niti kada su kazne izrečene.

Iranski zvaničnik nije rekao svoje ime, ali je identifikovan kao direktor Odeljenja za borbu protiv špijunaşe iranskog Ministarstva za obaveštajne poslove.

Takav postupak je veoma neuobičajen u Iranu, jer se zvaničnici obično identifikuju na konferencijama za štampu, navela je američka novinska agencija.

Takođe je retko da se predstavnici obaveÅ¡tajnih sluÅŸbi pojavljuju pred medijima.

Saopštenje o hapšenjima dolazi u trenutku kada je nuklearni sporazum Irana sa svetskim silama pod znakom pitanja i povećanih napetosti u regionu Persijskog zaliva.
Kriza je proizašla iz odluke predsednika SAD Donalda Trampa da prošle godine povuče Sjedinjene Američke Drşave iz sporazuma sa Iranom i pooštri sankcije toj zemlji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.