U trendu

Iranski lider priznao da je Teheran prisvojio naftu iz dva grčka tankera

Iranski vrhovni vodja ajatolah Ali Hamnei priznao je danas da je Teheran prisvojio naftu iz dva grčka tankera prošlog meseca nakon napada helikopterima u Persijskom zalivu sa ciljem da se osvete Atini zbog učešća u američkoj zapleni nafte iz iranskog tankera iste nedelje u Sredozemnom moru.

„Oni su ukrali iransku naftu kod grčke obale, a onda naši hrabri ljudi koji se ne boje smrti zaplenili dva neprijateljska tankera sa naftom. Koriste svoju medijsku imperiju i propagandu da optuže Iran za pirateriju“ rekao je Hamnei.

On je dodao da uzimanje ukradene imovine ne može da se nazove kradjom i da to ne čini Irance piratima.

Zaplene su podstakle tenzije izmedju Irana i Zapada koje su probudjene zbog zastoja u pregovorima oko nuklearnog sporazuma Irana sa svetskim silama iz 2015. godine.

Incidenti su počeli nakon što se tadašnji predsednik SAD Donald Tramp jednostrano povukao iz nuklearnog sporazuma kojim je Teheran ograničio nuklearni program u ​​zamenu za ukidanje ekonomskih sankcija.

Američka mornarica okrivila je Iran za seriju napada minama kojim je oštetio tankere 2019. godine i za fatalni napad dronom na naftni tanker povezan sa Izraelom u kojem su ubijena dva evropska člana posade 2021. godine.

Iranski otmičari su takodje nakratko zarobili tanker pod panamskom zastavom kod Ujedinjenih Arapskih Emirata prošle godine i nakratko zaplenili vijetnamski tanker u novembru.

Teheran poriče da je izvršio napade, ali se širi rat u senci izmedju Irana i Zapada odigrao u nestabilnim vodama regiona.

Iran je 2019. godine zaplenio Stena Impero pod britanskom zastavom nakon što je London zadržao iranski tanker kod Gibraltara. Iran je pustio tanker nekoliko meseci kasnije pošto je London pustio iranski brod.

Teheran je takodje prošle godine zaplenio i držao tanker pod južnokorejskom zastavom mesecima usred spora oko milijardi dolara zamrznute imovine koju drži Seul.

Satelitski snimci potvrdili su da je jedan od dva grčka tankera ostao kod obale iranskog lučkog grada Bandar Abas. Ostalo je nejasno gde se nalazi drugi brod, Delta Poseidon.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar