U trendu

Iranski predsednik potvrdio podršku Asadu

Iranski predsednik Hasan Rohani potvrdio je danas odlučnost svoje vlade da podržava predsednika Sirije Bašara Asada u gradjanskom ratu u toj državi.

Rohani je novinarima posle razgovora s austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom u Beču rekao da će Iran nastaviti da bude „uz narod i vladu Sirije, dok svi teroristi ne budu uništeni“.

Šiitski Iran, zajedno s Rusijom i libanskom šiitskom ekstremističkom grupom Hezbolah, čvrst je savezik Asadove vlade. Savetnici iz iranske Revolucionarne garde, kao i komandanti i stručnjaci, rasporedjeni su u vojnimm bazama širom Sirije.

Očuvanje nuklearnog sporazuma
Predsednik Irana pozvao je danas tokom posete Beču na očuvanje nuklearnog sporazuma uprkos američkom povlačenju.

„Dokle god to bilo moguće za Iran, mi ćemo ostati verni sporazumu i nećemo se povući, ali pod uslovom da i mi imamo koristi od toga“, rekao je Rohani i dodao da će Iran ostati, ako druge potpisinice sporazuma garantuju interese zemlje.

Predsednik Irana traži podršku ostalih potpisnica jer su SAD pored povlačenja iz sporazuma najavile i sankcije Iranu.

Agencija Irna javila je da će se ministri inostranih poslova pet zemalja potpisnica nuklearnog sporazuma sa Iranom sastati se u petak u Beču, prvi put od američkog povlačenja.

U Beču je u julu 2015. godine potpisan nuklearni sporazum Irana sa šest velikih sila – SAD, Rusijom, Kinom, Velikom Britanijom, Francuskom i Nemačkom. 

Sporazum je omogućio da Iran izadje iz medjunarodne izolacije i da se deo ekonomskih sankcija ukine toj zemlji. Iran je zauzvrat obećao da odustaje od nuklearnih težnji i eventualne proizvodnje atomske bombe.

Rohani je pre Austrije boravio u Švajcarskoj, koja u Iranu zastupa američke interese, jer SAD i Iran nemaju diplomatske odnose. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.