U trendu

Iranski predsednik Rohani razgovarao s Matarelom, Rencijem

Italijanski premijer Mateo Renci rekao je danas da iranski predsednik Hasan Rohani, koji je danas u Rimu počeo svoju četvordnevnu posetu Evropi može da odigra važnu ulogu u postizanju stabilnosti Bliskog istoka.

Renci je rekao novinarima posle sastanka sa Rohanijem da je istorijski sporazum o smanjenju iranskih nuklearnih aktivnosti samo prvi korak ka novoj „sezoni mira i blagostanja, ne samo u Iranu nego i u celom regionu“.

„Ako smo postigli nuklearni sporazum, možemo da postignemo sporazum o Siriji. Moramo postići sporazum o Siriji“, rekao je Renci.

Rohanijeva četvordnevna poseta Italiji i Francuskoj deo je napora Irana da pruži ruku svojim ranijim partnerima posle početka sprovodjenja nuklearnog sporazuma. Rohani želi strane investicije posle ukidanja medjunarodnih sankcija. Poseta je prvobitno trebalo da bude u novembru ali je odložena zbog napada u Parizu.

Posle sastanka, Rohani i Renci bili su prisutni dok su ministri i poslovni ljudi dve zemlje potpisivali niz sporazuma o budućoj saradnji, uključujuć i sporazum o brzim vozovima i dva energetska sporazuma.

Rohani je rekao novinarima da političkli razgovori koji su doveli do nuklearnog sporazuma mogu da posluže kao matrica za traženje mira na Bliskom istoku.

„Pitanje bezbednosti u našem regionu ne može biti rešeno vojnim putem. Moramo raditi političkim kanalima“, rekao je Rohani i pozvao Evropsku uniju u da doprinese postizanju mira i bezbednosti u tom regionu.

Evropa je bila najveći trgovinski partner Irana pre sankcija i sad, kad su sankcije ukinute, razmatra se niz poslovnih sporazuma uključujući sa Erbasom o kupovini novih aviona.

Prethodno se Rohani sastao sa italijanskim predsednikom Serdjom Matarelom a sutra će se sastati sa papom Franjom u Vatikanu. U Francuskoj će ga primiti predsednik Fransoa Oland.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.