U trendu

Irma na korak od Floride: Oslabila na kategoriju 3, ali će u SAD ojačati

Američki Nacionalni centar za uragane (NHC) je saopštio da je razorni uragan Irma oslabio na kategoriju tri, ali upozorio da će najverovatnije ponovo ojačati na putu ka Floridi, dok guverner te države Rik Skot upozorava stanovnike da će usled uragana na nekim mestima voda biti do četiri metra i poplaviti kuće.

NHC sa sedištem u Majamiju upozorio je da iako je Irma oslabila „očekuje se da će ponovo ojačati na putu ka južnoj Floridi“, preneo je Rojters.

Kako javlja AP, guverner Floride je pozvao svakoga ko živi u zoni evakuacije na jugozapadnoj Floridi da napusti dom do podneva u subotu usled pretnje od Irme koja je krenula na zapad.

„Oluja će ići brže nego vi“, poručio je Skot.

Skot je rekao da je 25.000 ljudi na Floridi već izgubilo struju kada je Irma sa spoljne strane pogodila južni deo države.

„Ovo će vam poplaviti kuće“, rekao je on upozoravajući na opasan olujni talas između 2 metra i 4 metra duž delova Floride.

NHC je saopštio da se očekuje da će oko razornog uragana Irma udariti na jugozapadnu Floridu i Tampu neko doba u nedelju, ali da će cela država osetiti efekte oluje.

Portparol NHC i meteorolog Denis Feltgen izjavio je u subotu da iako Irma neće direktno pogoditi Majami, stanovnici tog grada će se ipak naći u situaciji opasnoj po život.

Kako je AFP preneo, prema izjavama svedoka, ranije danas, ovaj uragan je u kategoriji četiri opustošio Kubu sa najvećom jačinom vetra do 215 kilometara na čas, rušeći dalekovode i otkidajući krovove kuća.

Državni mediji na Kubi su saopštili da je nakon što je najmanje 19 osoba poginulo na putu Irme preko Kariba, „ozbiljna“ šteta naneta u centru Kube.

Kako agencija prenosi na Kubi nije bilo žrtava uragana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.