U trendu

Irski nadbiskup: Papa iskreno da govori o zlostavljanju

VATIKAN – Nadbiskup Dablina pozvao je papu Franju da iskreno i otvoreno govori o seksualnom zlostavljanju u katoličkoj crkvi tokom predstojeće posete Irskoj, koja je unapred obeležena novim saznanjima o skandalima u SAD.

Nadbiskup Darmud Martin, koji godinama pokušava da vrati kredibilitet irske crkve u kojoj je decenijama bilo zlostavljanja i prikrivanja, posvetio je nedeljnu misu poseti pape Franje 25. i 26. avgusta, navodeći da on dolazi u vreme povećane anksioznosti kada se govori o budućnosti katoličke crkve u Irskoj, ali i u svetu.

Martin je priznao da su seksualni skandali izazvali duboku ozlojeđenost prema zlostavljačima, ali crkvenim liderima koji su umanjivali njihove zločine i pokušavali da ih prikriju.

„Nije dovoljno samo se izviniti. Strukture koje dozvoljavaju i umanjuju zločine moraju biti razorene, i to razorene zauvek“, naveo je Martin.

On je rekao da papa neće moći da odgovori na sva pitanja, ali da se nada da će govoriti iskreno i obzirno.

Martin je tokom mise u katedrali u Dablinu rekao da je skorija istorija irske crkve imala svoje zaista mračne momente, a da je vernicima potrebna crkva svetla.

„Svetla koji prikazuje mrak onakvim kakav zaista jeste, svetla koje je takvo da mehanizmi prikrivanja i samoopravdanja ne mogu da ga priguše ili uguše“, rekao je Martin.

Nadbiskup Martin organizuje trogodišnji „Porodični kongres“, događaj koji ima za cilj da ohrabri i osnaži katoličke porodice širom sveta.

Papa Franja će zatvoriti sastanak sledeće nedelje, tokom posete koja će trajati 36 sati.

Međutim, navodi AP, papina poseta je već obeležena događajima preko Altantika – optužbama da je jedan od najistaknutijih američkih kardinala, Teodor MekKerik, zlostavljao maloletnike, te istragom tužilaštva u Pensilvaniji koja je otkrila da je oko 300 sveštenika od 1940. godine zlostavljalo najmanje hiljadu dece.

Zbog tih događaja, koji sugerišu da je vrh crkve u SAD prikrivao seksualne zločine, dva američka kardinala otkazala su svoje govore na kongresu u Dablinu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.