U trendu

IS nije jedini krivac za pustošenje kulturnog nasleđa Sirije

Iako dominira u novinskim naslovima o uništenju kulturne baštine u Siriji, Islamska država (IS) nije jedini krivac za to, upozorava se u najnovijem američkom istraživanju čiji su rezultati objavljeni.

Sirijski režim, Kurdi i druge opozicione snage takođe imaju značajnu ulogu u uništavanju, navodi se u studiji sprovedenoj na čelu sa stručnjacima za bliskoistočnu arheologiju na Univerzitetu Dartmaut, prenosi AFP.

Rezultati istraživanja, koji su objavljeni u časopisu „Bliskoistočna arheologija“, zasnovani su na analizi satelitskih snimaka skoro 1.300 od 8.000 arheoloških znamenitosti koliko ih Sirija, prema procenama, poseduje.

Medijska pažnja „dovela je do rasprostranjenog pogrešnog shvatanja da je IS jedini krivac za pustošenje“, kaže Džeši Kazana, pridruženi profesor Dartmauta, dodavši da su satelitski snimci pokazali kako je uništavanje, zapravo, veoma zastupljeno u svim delovima Sirije.

Studijom je ustanovljeno da je više od 26 lokacija opustošeno u regionima pod kontrolom kurdskih i drugih opozicionih grupa, dok je 21,4 odsto znamenitosti uništeno u delovima koje kontroliše IS, a 16,5 odsto u oblastima u rukama sirijskog režima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.