najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Islamofobija najjača medju mladim Poljacima

Čak 73 odsto Poljaka ima negativni odnos prema muslimanima, iako 80 odsto ne poznaje nijednog, a islamofobija i odobravanje fizičkog nasilja nad muslimanima i njihovim svetinjama ili govor mržnje najjači su medju mladim Poljacima, pokazala je nova studija Varšavskog univerziteta.

U anketi Centra Katedre za psihologiju za studije predrasuda, pitanja su se odnosila na lični odnos prema muslimanima i pokazalo se da 73 odsto anketiranih ima negativan odnos prema islamu i muslimanima, 65 odsto se oseća neprijatno u njihovom prisustvu, a svega 15 odsto Poljaka ne gleda na to da li je neko musliman ili ne.

“Obično najstariji u društvu pokazuju najveći stepen predrasuda. U ovom slučaju su upravo mladi od 18 do 30 godina iskazivali najviše predrasuda i islamofobije. Najviše su bili protiv toga da se zabranjuje govor mržnje, a najmanje im je smetalo nasilje upereno protiv muslimana”, kazala je za današnju Gazetu viborču autorka studije Ana Stefanjak.

Oko 55 odsto ne bi želelo da musliman postane član njihove porodice, preko 50 odsto podržava islamofobne tvrdnje da je islam arhaična religija nepodesna za moderna vremena i da su muslimani primitivni u poređenju s drugim vernicima.

Poljaci prema toj studiji ne odobravaju direktno fizičko nasilje nad muslimanima, 71 odsto smatra da je to nedopustivo, a velika većina, 67 odsto, osudjuje i napade na džamije, ali zato 23 odsto nema ništa protiv političke stranke koja bi sve muslimane isterala iz zemlje.

Poljacima, medjutim, ne smeta mnogo govor mržnje i islamofobni “hejteri” na internetu, a svega jedna trećina bila bi spremna da im se aktivno suprotstavi prijavljivanjem takvog komentara administratoru nekog sajta.

Jedini muslimani koje Poljaci bez predrasuda prihvataju, jesu iz njihove nacionalne manjine Tatara, koja danas ne broji više od 5.000 ljudi. Oni su se, na poziv poljskih kraljeva kao krajišnici, od 14. veka naseljavali u Poljskoj, a kralj im je davao zemlju i pravo da ispovedaju veru i neguju svoje običaje, u zamenu za službu u vojsci, mahom konjici.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike