U trendu

Islamska država na kolenima, ali i dalje želi pokoravanje Evrope

Islamska država suočava se poslednjih nedelja sa o ogromnim teritorijalnim i gubicima u ljudstvu budući da trpe napade sa svih strana i od svih, kako u Siriji tako i u Iraku.

Ako se ne bore sa Kurdima i sirijskom vojskom na tlu, iz vazduha ih ruše američki, ruski i turski avioni. I dok američki analitičari tvrde da je ovo poslednja godina „izopačene“ tvorevine, kako nazivaju Islamsku državu, dotle je njima i dalje glavni cilj sporadično terorisanje Evropljana.

Veliki broj vojnika ID gleda na sve načine kako da prebegne u Evropu ne bi li tamo postali deo nekih ćelija i nekoliko meseci kasnije, učestvovali u napadima na evropske prestonice.

Dok to ne dođe, pokušavaju da odbrane Palmiru, grad koji su ponovo okupirali dok je sirijska vojska oslobađala istočni Alep. Vojnici Bašara El Asada primakli su se na kilometar i od grada Al-Babe, važnog uporišta džihadista, a blizu su i osvajanja Deir ez-Zora, drugog najvažnijeg grada u Siriji za Islamsku državu.

Sirijska vojska sa Kurdima krenula je ovih dana i u oslobađanje Rake i to na isti način kako je oslobodila i istočni Alep.

Sirijske demokratske snage, kojima pomaže oko hiljadu američkih vojnih stručnjaka i vojnika, vrlo brzo su stigle na samo tri kilometra od samog centra glavnog grada kalifata Rake.

Slično je i u Iraku – Islamska država je i tamo u velikim problemima naročito nakon gubitka istočnog Mosula, tako da sada kalifat kontroliše 23 odsto manje teritorija u Iraku u odnosu na januar 2016. godine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.