U trendu

Islamska država obučava borce za napade u Evropi i SAD

Šef CIA Džon Brenan govoriće danas u američkom Kongresu o obučavanju militanata Islamske države (ID) za izvodjenje napada u Evropi i SAD i novim diverzionim metodama kojima se služe kako bi nadoknadili teritorijalne gubitke.

U saopštenju pripremljenom za Komitet Senata za obaveštajne službe, Brenan navodi da ID radi na stvaranju sistema upravljanja napadima na svoje inostrane neprijatelje, poput nedavnih napada na Pariz i Brisel, za koje CIA veruje da su izvršeni po nalogu vodja ID.

„ID ima razgranatu mrežu operativaca na Zapadu, koji su potencijalni izvršioci terorističkih napada u Evropi i SAD“, rekao je Brenan, dodavši da ta teroristička organizacija verovatno pokušava da ih u izbegličkom talasu ubaci na teritorije zapadnih zemalja.

Brenan je takodje naveo da ID poziva svoje sledbenike da izvode napade u zapadnim zemljama u kojima žive i nazvao pokolj u gej klubu u Orlandu „gnusnim činom svirepog nasilja“ i „napadom na vrednosti tolerantnog i otvorenog društva, koje čine temelj američkog poretka.

Prema njegovim rečima, ID postepeno povezuje svoje ogranke u organizovanu mrežu, a medju njima je najopasniji onaj u Libiji.

ID takodje nastoji da pojača svoj uticaj na afričkom kontinentu, a sinajski ogranak ID najaktivnija je teroristička grupa u Egiptu, koja napada tamošnju vojsku, policiju i državne institucije, ali i strance i turiste, što pokazuje slučaj obaranja ruskog putničkog aviona u oktobru prošle godine, rekao je Brenan.

On je ocenio da je medjunarodna vojna koalicija pod vodstvom SAD postigla značajan napredak u borbi protiv džihadista ID u Iraku i Siriji, zbog čega je ta ekstremistička mreža daleko od realizacije svojih vizija o uspostavljanju kalifata.

Brenan je dodao da je smanjen i kapacitet ID za proizvodnju novca, iako grupa i dalje ostvaruje mesečni priliv od nekoliko desetina miliona dolara, uglavnom od poreza i prodaje sirove nafte.

On je priznao da ID, uprkos vojnim porazima, i dalje ima snažan globalni uticaj, kao i da će u narednih nekoliko meseci biti pod pojačanim pritiskom, zbog čega će intenzivirati svoju terorističku aktivnost da bi zadržala vodeću poziciju na planu medjunarodnog terorizma.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar