U trendu

Islamski ekstremisti pokušavaju da regrutuju izbeglice

Islamski ekstremisti pokušavaju da sprovedu regrutovanje među sve većim brojem pristiglih izbeglica u Nemačku, saopštila je danas nemačka obaveštajna služba za lokalnu novinsku agenciju DPA.

„Oni pokušavaju da priđu mladim izbeglicama bez pratnje koji dolaze u našu zemlju bez svojih porodica, posebno tražeći kontakte i podršku“, rekao je portparol obaveštajne službe južne nemačke savezne države Bavarske.

Njima se prilazi oko centara za prihvat izbeglica, kao i na minhenskoj železničkoj stanici gde mnoge izbeglice stižu iz Mađarske i Austrije u poslednjih nekoliko dana.

„Islamski ekstremisti žele da iskoriste nesigurnosti i nevolju izbeglica“, naveo je on.

U utorak su iz obaveštajne službe nemačke savezne države Severna Rajna-Vestfalija prijavili slične vrste kontakata u njihovom regionu, navodeći da se islamski ekstremisti približavaju izbeglicama preko navodnih (lažnih) dobrotvornih organizacija.

„Obavestićemo zaposlene u prihvatnim centrima da budu upoznati sa ovom situacijom i metodama koje koriste u ovim pokušajima pristupa mladim izbeglicama“, rekao je portparol obaveštajne službe te države za DPA.

Pod sistemom kvota u Nemačkoj, Severna Rajna-Vestfalija i Bavarska su dve nemačke države koje dobiju najviše tražilaca azila, 21 odnosno 15 odsto, prenosi AFP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.