Island: Evakuisani planinari koji su došli da gledaju vulkan

REJKAVIK – Para i lava su počeli da kuljaju iz islandskog vulkana koji je proradio prošlog meseca, zbog čega je na stotine planinara moralo da bude evakuisano.

Nova pukotina, koja je primećena iz helikoptera za nadgledanje i iz koje takođe izlazi lava, dugačka je oko 500 metara i nalazi se na oko kilometar od mesta gde se dogodila erupcija u Geldinga dolini, javio je AP.

Islandsko ministarstvo za vanredne situacije je naredilo hitnu evakuaciju područja, ali je naglasilo da ne postoji opasnost po živote ljudi jer se nalazi daleko od popularnih staza za planinarenje.

Islandska meteorološka služba je rekla da vulkanska aktivnost ne bi trebalo da ošteti puteve oko obližnjeg aerodroma u gradu Keflaviku.

Vulkan je dugo bio u stanju mirovanja, a onda se aktivirao 20. marta, čemu je prethodilo nekoliko desetina hiljada zemljotresa i ovo je prva erupcija u toj oblasti posle 800 godina.

Vulkan se nalazi blizu glavnog grada Islanda Rejkavika, na oko 32 kilometara, i zbog erupcije je došlo oko 30.000 turista, čak i u vreme dok se ceo svet, pa i Island, bori sa pandemijom kovida, ocenjuje AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.