Island na nogama: Vulkan spavao 300 godina – pred erupcijom (video)

Dugo uspavani vulkan Erefajekutl na Islandu, koji je poslednji put bio aktivan 1727. godine, ponovo se budi. Vulkanolog Arman Hoskuldson kaže da je situacija u okolini vulkana „daleko od normalne“, objavljen je i plan evakuacije, a služba civilne zaštite je na nogama.

Naučnici sa Geološkog instituta Univerziteta Islanda uradili su 3D prikaz vulkana koji pokazuje da su se pojavile i pukotine koje se rapidno povećavaju. Prikaz je napravljen pomoću različitih informacija, uključujući i fotografije koje je snimio kamerman Ragnar Akselson u dva navrata tokom novembra. U okolini je mnogo geotermalne vrućine, a vulkan se urušio za nekih 20 metara.

– Oko kaldere smo uočili mnogo više pukotina nego prvi put. Sama kaldera je značajno potonula, naročito u smeru jugozapada – kaže Akselson.

Zbog opasnosti od erupcije, objavljen je plan evakuacije područja oko vulkana, a Služba civilne zaštite preduzima sve mere predostrožnosti. Erupcija je, kažu, samo pitanje trenutka, pa je nužno da svi stanovnici budu spremni da napuste domove i odu na dogovoreno mesto, odakle će biti evakuisani na sigurno.

Ako se ipak neko zatekne u blizini vulkana kad pepeo već počne da zatrpava okolinu, savetuje mu se da hitno potraži zaklon u najbližoj zgradi i sledi dalja uputstva.

Podsećamo, zbog erupcije drugog islandskog vulkana Grimsvoetna 2011. godine, pepeo je prekrio veliki dio evropskog kontinenta i tako izazvao velike probleme u vazdušnom saobraćaju, prenosi Blic.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike