U trendu

Islandski premijer se povukao zbog ofšor računa

Premijer Islanda, suočen sa optužbama o sukobu interesa zbog ofšor računa, povukao se s dužnosti u utorak i predložio da je preuzme potpredsednik njegove stranke.

Sigmundur Dejvid Gunlaugson je prva velika figura oborena curenjem više od 11 miliona finansijskih dokumenata iz advokatske kancelarije u Panami koja prikazuje aranžmane bogatih i poznatih širom sveta za izbegavanje poreza.

Sigurdur Jan Jonson, sekretar za štampu islandske vlade, napisao je u saopštenju u utorak da je Gunlaugson predložio Sigurdura Ingija Johansona, potpredsednika njegove Napredne stranke, da preuzme mesto premijera na „neodređeno vreme“.

Predsednik Islanda Olafur Ragnar Grimson nije potvrdio nikakve promene u rukovodstvu i situacija je konfuzna, a  stotine demonstranata bile su se okupile ispred Parlamenta tražeći smenjivanje Gunlaugsona.

Bilo je protivrečnosti tokom popodneva i večeri u utorak jer su zvaničnici prvo rekli da je  Gunlaugson podneo ostavku na mesto premijera što je potom osporio sekretar za štampu.

Nije jasno da li će se održati izbori ili će koalicija prebroditi krizu koja se razvila pre nekoliko dana objavljivanjem dokumenata iz Paname koji pokazuju da su premijer i njegova supruga imali ofšor račune, dok su njihovi mnogi sunarodnici stradali tokom finansijskog kolapsa 2008. i 2009. godine.

Premijer je negirao nezakonite radnje i rekao da je platio porez i da nije učinio ništa nelegalno u vezi sa svojom ofšor imovinom, ali opozicioni poslanici kažu da je iznošenje novca težak sukob interesa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar