Isplivao snimak: Ukrajinski „boing“ pogodile dve rakete (video)

Američki list „Njujork tajms“ objavio je snimak na kom se vidi kako iranske protivvazduhoplovne snage ispaljuju dve rakete na ukrajinski avion „boing 737“, koji se nedavno srušio kod Teherana.
Sudeći prema snimku, na ukrajinski avion je prvo ispaljena jedna raketa, a nakon tridesetak sekundi još jedna.

Nakon što je i druga raketa pogodila metu, avion se nalazio u vazduhu još oko šezdesetak sekundi, nakon čega se zapalio i počeo da pada.

List navodi i da je ovaj video jedan neimenovani korisnik društvenih mreža iz Irana okačio na Jutjub 14. januara. Snimak je napravljen kamerom koja je bila montirana na krovu zgrade nedaleko od sela Bidkane, u predgrađu Teherana.

Potom je Rojters, pozivajući se na iranske medije, saopštio da su pripadnici Korupsa čuvara islamske revolucije uhapsili autora ovog videa, a vlasti obećale da će sprovesti punu istragu.

Podsetimo, avion „Međunarodnih aviolinija Ukrajine“, koji je iz Teherana leteo za Kijev, srušio se ubrzo nakon poletanja sa aerodroma u Teheranu 8. januara ujutru. Poginuli su svi putnici i članovi posade, ukupno 176 ljudi: 167 putnika iz Irana, Ukrajine, Kanade, Nemačke, Švedske i Avganistana, i devet članova posade.

U subotu, 11. januara, iranska vojska saopštila je da je ukrajinski „boing“ oboren slučajno, a da je kriv ljudski faktor: avion je proleteo blizu vojnog objekta Irana i pogrešno je viđen kao „neprijateljska meta“ — krstareća raketa. Iran je napomenuo da je očekivao američki napad, zbog čega su sistemi za protivvazdušnu odbranu zemlje bili u punoj borbenoj gotovosti.

(Sputnjik)

1 komentar
  1. Radoslav Radović

    Isti taj smrdljivi Iranski general vodio je islamske fanatike da ubijaju Srbe u Bosni i Hercegovini i tada je bio Američki prijatelj i saborac broj jedan. Kada je obavio sve njihove prljave zadatke, kao i ostale da se nebi saznale sve užasne istine koknuli su ga. U avionu koji je letio iz Irana kao što piše bilo je dosta Iranaca koji žive i rade na zapadu.Nije isključeno da je među njima bilo i onih koji su protiv sadašnjeg režima u Iranu i oni su oborili avion. Kod njih očito ne važi pravilo da se zbog jednog nevinog moraju pustiti svi krivi ako drugačije nemože.

Napišite komentar