U trendu

Ispovesti dezertera Islamske države: „Ubijaju nas i muče“

Desetine pripadnika Islamske države iz grada Alepa napustili su tu terorističku organizaciju i prešli u rivalske islamističke grupe, prenose mediji.

Snimak koji je objavljen u nedelju prikazuje navodnog dezertera koji prikazuje svoju identifikacionu karticu Islamske države, dok iza njega desetine ljudi marširaju prašnjavim putem.

“Ubijali su nas, zvali su nas nevernicima, mučili su nas, ulazili su nam u domove, sumnjali su u nas, mi smo ih podržavali, a oni su sumnjali u nas…“, navodi bivši džihadista.

Za sada nisu poznate nacionalnosti dezertera, niti je utvrđena tačna lokacija na kojoj je snimljen video, ali se sumnja da se sve dogodilo na istoku Sirije.

Posmatračke grupe su u periodu od januara 2014. do avgusta 2015. godine zabeležile 58 javnih napuštanja Islamske države, trećina njih je iz Sirije, a devetorica iz zapadne Evrope i Australije.

Prošle nedelje je Islamska država ubila osmoricu Holanđana, koji su pokušali da ostave oružje i vrate se u Evropu.

Mnogi strani borci koji se pridruže Islamskoj državi veoma brzo shvate gde su došli i da se stvaran život u takozvanom kalifatu veoma razlikuje od onoga što Islamska država prikazuje u propagandnim snimcima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.