U trendu

Istanbul: Uhapšen napadač na noćni klub „Reina“ (foto)

Napadač koji je u novogodišnjoj noći u Istanbulu ubio 39 ljudi u noćnom klubu „Reina“, uhapšen je u ponedeljak uveče, javljaju agencije, pozivajući se na turske medije.

Kako se navodi, Uzbekistanac Abdulkadir Mašaripov uhapšen je u zajedničkoj operaciji turske obaveštajne službe i gradske policije u stanu u istanbulskom distriktu Esenjurt.

Kada je uhapšen, bio je zajedno sa četvorogodišnjem sinom, u kući svog prijatelja iz Kirgizije.

Privatna NTV televizija navodi da su privedene još četiri osobe, a državna agencija Anadolija je precizirala da je uhapšen njegov prijatelj Kirgiz, u čijoj je kućbio, kao i još tri žeen.

Maloletni sin stavljen je pod privremeno starateljstvo.

NTV je prenela i da je policija pre četiri ili pet dana ustanovila gde se napadač nalazi, ali da je odložila operaciju hapšenja jer su posmatrali njegovo kretanje i kontakte.

Turska agencija Dogan objavila je i fotografiju uhapšenog na kojoj se vidi crnokosi muškarac sa modricama na licu, u sivoj krvavoj majici, dok ga policajac drži za vrat, jer se opirao hapšenju, prenosi AP.

Turski „Hurijet“ javio je da će Mašaripov pre ispitivanja ići na lekarski pregled.

„Dejli sabah“ navodi da je policija u nedelju locirala kuću u istanbulskom predgrađu Silivri, koje je Mašaripov koristio, i tamo pronašla 150.000 dolara, koji su bili njemu namenjeni, ali da on, zbog intenzivne policijske potrage, nije uspeo dođe tamo i uzme novac.

Islamska država, koja je 2. januara preuzela odgovornost za napad, navela je da je taj napad bio osveta za učešće Turske u sukobima u Siriji.

Turska policija je 8. januara uspela da utvrdi identitet napadača Mašaripova, poznatog i kao Abu Muhamed Horasan.

Nakon napada u novogodišnjoj noći, Mašaripov je otišao u kuću u Zejtinburnu, gde je živeo sa suprugom i decom, uzeo sina i nestao.

Ranije danas je zamenik turskog premijera Numan Kurtulmuš rekao da je u napad na noćni klub „Reina“ umešana i jedna obaveštajna agencija, ali nije precizirao koja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar