U trendu

Istorijska odluka Severne Koreje: Spremni smo da odbacimo nuklearno oružje

Severna Koreja saopštila je da nema razloga da poseduje nuklearno oružje ukoliko bude imala bezbednosne garancije, potvrdio je Seul, prenose agencije AP i Jonhap.

Pjongjang je takođe pristao da zamrzne svoje nuklearno-raketne aktivnosti ukoliko bude održao pregovore sa SAD.

„Severna Koreja je izrazila želju da otvoreno govori sa Sjedinjenim Američkim Državama i razgovara o pitanjima denuklearizacije i normalizacije odnosa“, navodi se u saopštenju južnokorejske administracije.

Seul i Pjongjang su se dogovorili da u aprilu održe bilateralne pregovore, izjavio je visoki savetnik južnokorejskog predsednika, prenela je agencija Jonhap. Očekuje se da na pregovorima učestvuju lideri obe Koreje.

„Južna i Severna Koreja su se složile da održe treći samit u Panmundžomu krajem aprila“, rekao je Čung Eui Jong, savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika Južne Koreje.

Rukovodstvo Severne Koreje takođe je izrazilo spremnost da započne dijalog sa Sjedinjenim Američkim Državama radi normalizacije bilateralnih veza i otpočne konsultacije o denuklearizaciji, dodao je Čung.

Izaslanik je naglasio da je Pjongjang ukazao da mu ne bi bilo potrebno nuklearno oružje kada bi Severna Koreja dobila bezbednosne garancije i kada joj se ne bi pretilo da će biti napadnuta.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar