najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Istorijski sporazum FARC-a i kolumbijske vlade

Kolumbijska vlada i pripadnici levičarskog gerilskog pokreta FARC potpisali su mirovni sporazum kojim je završen 50-godišnji rat tokom kojeg je stradalo skoro 250.000 ljudi.

Sporazum su u kolumbijskom gradu Kartageni potpisali predsednik Huan Manuel Santos i lider Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARC) Rodrigo Londono, poznatiji pod ratnim imenom Timošenko.

Santos i Timošenko su se rukovali prvi put na kolumbijskom tlu i pred 2.500 zvanica i 250 žrtava konflikta hemijskom olovkom napravljenom od recikliranog metka potpisali mirovni sporazum.

Vodja FARC-a je pozdravio „novu eru pomirenja i izgradnje mira“ i prvi put uputio izvinjenje svim žrtvama konflikta.

Kartagenu je zatim nadletela eskadrila aviona, a Santos je Timošenku poklonio broš – belu golubicu koja u kljunu nosi maslinovu granu i traku u bojama kolumbijske zastave.

Sporazum će stupiti na snagu kada ga na referendumu 2. oktobra potvrde državljani Kolumbije s pravom glasa.

Potpisivanju sporazuma u karipskom gradu prisustvovali su brojni zvaničnici, medju kojima generalni sekretar UN ban Ki Mun, američki državni sekretar Džon Keri i kubanski predsednik Raul Kastro.

U znak podrške sporazumu, Evropska unija je juče skinula FARC sa liste terorističkih organizacija.

Keri je rekao da Vašington razmišlja o istom koraku i najavio novčanu podršku mirovnom procesu u Kolumbiji.

U decenijskim sukobima gerilaca, desničarskih paravojnih formacija i vladinih snaga poginulo je više od 220.000 ljudi, oko 40.000 je nestalo, a više od pet miliona ljudi je bilo primorano da napusti svoje domove.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike