U trendu

Istraga pada: Avion Kačinjskog srušen od eksplozivne naprave

Komisija poljske vlade saopštila je da se avion, koji se pre sedam godina srušio i ubio poljskog predsednika i još 95 putnika, najverovatnije raspao u vazduhu kada je došlo do detonacije eksploziva.

„Dosta toga ukazuje da je došlo do eksplozije na letu, 10. aprila 2010. godine. Na osnovu rezultata možemo reći da je uzrok eksplozije termobaričko punjenje eksplozivne naprave“, navodi se u saopštenju Komisije, prenosi Rojters.

Nova komisija je predstavila u ponedeljak preliminarne rezultate na sedmu godišnjicu katastrofe u zapadnoj Rusiji u kojoj su poginuli poljski predsednik Leh Kačinjski sa suprugom, i još 95 osoba, mahom političara.

Nova komisija, koju je sastavio poljski ministar odbrane Antoni Maćerević, kazao je da je avion eksplodirao i raspao se nekoliko minuta pre sletanja.

U ranijim navodima, kao krivac za pad aviona označeni su ruski kontrolori leta, koji su navodno namerno davali pogrešna upuitstva.

Prethodna komisija, za pad je optužila poljskog pilota i ruske kontrolore leta, dok su ruski izveštaji krivicu prebacivali na Poljake.

Istraga je prvobitno nagoveštavala da je nesreći doprinelo to što je jedno od krila aviona zakačilo drvo u blizini piste.

Kako je AFP naveo, novi istražitelji su svoje nove zaključke bazirali na analizi razgovora između pilota aviona i ruskih kontrolora za vazdušni saobraćaj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.