U trendu

Istražitelji traže od Bele kuće dokumenta o Flinu

Istražitelji iz tima američkog specijalnog savetnika Roberta Milera, koji vodi istragu o navodnom dosluhu predizbornog tima predsednika SAD Donalda Trampa sa Rusijom, zatražili su od Bele kuće dokumenta vezana za njegovog bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost Majkla Flina.

„Iako to nije formalni zahtev, ovo je prvi put da Milerov tim traži od Bele kuće takva dokumenta“, navodi „Njujork tajms“, pozivajući se na neimenovane izvore bliske istrazi.

Njujorški dnevnik dodaje da su istražitelji, takođe, ispitali neimenovane svedoke da li je Flina tajno plaćala turska vlada u poslednjim mesecima predizborne predsedničke kampanje u SAD 2016, prenosi danas Rojters.

„Njujork tajms“ navodi reči Taja Koba, Trampovog specijalnog savetnika, koji je naveo da Trampovi saradnici sarađuju sa specijalnim savetom o tekućim pitanjima.

Bela kuća i Flinov advokat Robert Kelner za sada nisu odgovorili na upit britanske agencije za komentar.

Tramp, inače, negira bilo kakav dosluh između njegovog predizbornog tima, a istragu o tome nazvao je „lovom na veštice“.

Flina je smenio u februaru nakon što je postalo jasno da je on pogrešno opisao prirodu telefonskih razgovora koje je imao sa ruskim ambasadorom u Vašingtonu u decembru mesecu.

Rojters je u junu preneo da federalni tužioci u Virdžiniji istražuju navode o sporazumu između Flina i turskog biznismena Ekima Alptekina u okviru obimne krivične istrage.

Alptekinova kompanija sa sedištem u Holandiji, „Inovo BV“, platila je neaktivnoj Flinovoj „Intel grupi“ 530.000 dolara od septembra do novembra 2016. za produciranje dokumentarca i istrage o Fetulahu Gulenu, turskom svešteniku koji živi u egzilu u SAD, a koga turski predsednik Redžep Tajip Erdogan krivi za neuspeli pokušaj puča izveden prošle godine, navodi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.