najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Istraživačka novinarka osuđena u Azerbejdžanu

Sud u Bakuu, glavnom gradu Azerbejdžana, osudio je danas istraživačku novinarku Hadidžu Ismailovu na sedam i po godina zatvora po optužbama koje brojne međunarodne organizacije i novinarska udruženja smatraju lažnim i politički motivisanim.

Organizacija Projekat za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije (OCCRP) zatražila je oslobađanje Ismailove i saopštila da će se njen rad na razotkrivanju zloupotreba od strane predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva i njegove porodice nastaviti.

Ismailova je u pritvoru od decembra 2014. godine, kada je optužena da je podsticala jednog kolegu na samoubistvo, tako što je poslodavcima navodno savetovala da ga ne zaposle. Kasnije su pridodate i optužbe za proneveru, utaju poreza i zloupotrebu moći.

Novinar koji ju je prvobitno optužio za podsticanje na samoubistvo nedavno je priznao da je bio prisiljen da to učini, i povukao je iskaz javno i pred sudom. To je jedina optužba po kojoj je Hadidža Ismailova oslobođena, dok je po drugim tačkama proglašena krivom.

Ismailova radi za Radio Slobodna Evropa i OCCRP u Azerbejdžanu, a na udaru je države i režimskih medija od 2012. godine. 

Organizacija OCCRP nastavlja da objavljuje istraživanja o korupciji u Azerbejdžanu na stranici www.occrp.org.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike