U trendu

Istraživanje: 80 odsto Roma živi na rubu siromaštva

Rasprostranjeno siromaštvo uništava živote Roma, romske porodice žive odvojene od društva u zapanjujućim uslovima, a njihova deca zbog izostanka obrazovanja nemaju velike šanse za budućnost, pokazao je novi izveštaj Agencije Evropske unije za osnovna prava (FRA).

Istraživanje pokazuje da 80 odsto ispitanih Roma živi na granici siromaštva.

U izveštaju se analiziraju manjkavosti u pogledu uključenosti Roma na prostoru cele Evropske unije kako bi se pomoglo članicama koje žele da poboljšaju svoje političke integracije.

„Neprihvatljive je naša očigledna nesposobnost poštovanja ljudskih prava romskih zajednica na području Evrope. Nivo nemaštine, marginalizacije i diskriminacije te najveće evropske manjine ozbiljan je neuspeh politike na nivou EU i država članica“, istakao je direktor FRA Majkl O’Flaerti.

O’Flaerti je naveo da je „objava ovih rezultata prilika da se podstaknu tvorci politike da usmere resurse na rešavanje ove nepodnošljive situacije“.

Drugo istraživanje EU-a o manjinama i diskriminaciji (EU-MIDIS II) pokazalo je da 80 odsto ispitanih pripadnika romske zajednice živi u riziku od siromaštva, dok je taj prosek medju ostalim stanovništvom EU oko 17 posto.

Statistika pokazuje da 30 odsto ispitanih Roma živi u domaćinstvima bez tekuće vode, a da 46 odsto nema nužnik, tuš niti kupatilo.

Poražavajući podaci pokazuju da 30 odsto romske dece živi u domaćinstvima u kojima su bar jednom u poslednjih mesec dana odlazila gladna na spavanje.

Samo 30 posto ispitanih Roma u EU ima plaćen posao, dok je prosečna zaposlenost za 2015. godinu bila 70 posto.

Oko 41 odsto Roma oseća da su u proteklim godinama bili diskriminisani u svakodnevnim situacijama poput pronalaska posla, rada, stanovanja, zdravlja i obrazovanja, ali 82 odsto njih nisu svesni da postoje organizacije za podršku žrtvama diskriminacije.

Rezultati istraživanja ukazuju na činjenicu da, uprkos preduzetim merama, države članice još nisu ostvarile većinu svojih ciljeva u području integracije, što predstavlja osnovni element Okvira za nacionalne strategije.

Istraživanje ukazuje na potrebu za podrškom u ranom obrazovanju i integrisanom školstvu, boljim prilikama za zaposlenje i većoj socijalnoj zaštiti za suzbijanje siromaštva kako bi se pomoglo prvenstveno mladim Romima i Romkinjama u njihovom prelazu iz osnovnog u srednje obrazovanje, kao i pronalasku posla.

Izveštaj se temelji na podacima prikupljenim od 33.000 pripadnika romske manjine iz devet članica EU  – Bugarske, Hrvatske, Češke, Grčke, Madjarske, Portugala, Rumunije, Slovačke i Španije.  

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.