U trendu

ITA: Isporuke vakcina smanjenje, bogatiji bi da imaju prednost

RIM – U Italiji se nastavljaju problemi sa vakcinacijom protiv kovida-19 i, za sada, jedinom vakcinom koja se koristi, Fajzerovom.

Prema pisanju lista “Il fato Kotidijano”, umesto dogovorenih doza, američki proizvođač vakcine nastavlja da samostalno smanjuje isporuke.

Umesto pola miliona doza leka sedmično, Fajzer-Biontek je juče Italiji dostavio samo 48.000, a za danas najavio isporuku još 50.000.

Vladin komesar za vanredne okolnosti Domeniko Arkuri je to ocenio “kao još jedno neopravdano kašnjenje”.

Za danas je zakazao hitni sastanak sa predsednicima regija koji su se već, nakon prvog kašnjenja u isporuci leka, prošle sedmice, žalili centralnoj vladi u Rimu.

Kašnjenje u isporuci vakcine moglo bi da kompromituje italijanski plan o imunizaciji stanovništva.

Talas osuda izazvao je predlog većnice regionalne vlade Lombardije Letizie Morati, koja je predložila da u distribuciji anti-kovid vakcine prednost imaju oni delovi zemlje koji su, kao Lombardija, produktivniji i više doprinose budzetu, ukratko bogatiji.

U severnoj regiji Lombardija loklanu vlast čine stranke desnog centra, a predsednik Atilio Fontana je član partije “Liga”.

Ministar za zdravstvo Robeerto Speranza je odlučno odbacio predlog i napisao na svom tviter nalogu da je „pravo na zdravlje garantovano ustavom kao osnovno pravo svih građana“.

„Svi imaju pravo na vakcinu i to nije privilegia onih koji imaju više”, napisao je ministar.

Šef parlamentarne grupe Demokratske stranke Ubaldo Pagano je predlog ocenio “kao neverovatan”.

„Nikada do sada stranke desnog centra nisu ovako jasno pokazale svoj koncept: prvo Sever i prvo bogati. I to su oni koji bi da vladaju ovom zemljom”, zaključio je Ubaldo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.