Italija blokirala samit EU jer traži da sve članice “otvore luke” i podele navalu migranata

Italija je večeras u Briselu blokirala usvajanje svih zaključaka vodja Evropske unije dok ne vidi da li će biti prihvaćen njen zahtev da sve članice Unije „solidarno otvore svoje luke“ i raspodele priliv ilegalnih imigranata koji dospeju u teritorijalne vode, i da svi prihvate imigrante, rekli su italijanski izvori.

Italijanski premijer Djuzepe Konte je rekao da će staviti veto i na dogovore o evropskoj odbrani i drugim usaglašenim temama, ako se sve okrene rešenju za ranije pristigle migrante koje odbijaju da solidarno prihvate partneri u EU, a što je izazvalo sukob i pretnju raskola u nemačkoj vladi.

Ako se u noćašnjoj raspravi na samitu ne nadje kompromisno rešenje za sveukupnu krizu s ilegalnim imigrantima koji najviše iz Italije i dalje većinom odlaze u Nemačku, kancelarka Angela Merkel ne bi mogla da otkloni ultimatum koji joj je do nedelje dao njen ključni koalicioni partner Horst Zehofer za zaustavljanje imigranata na nemačkim granicama, i vlada u Berlinu bi verovatno pala.

Italija bi se, kažu izvori zasedanja, tad verovatno našla takodje u teškoj situaciji jer bi njeni susedi blokirali granice, a kriza bi se samo zaoštrila.

Ipak, zvaničnici iz Francuske i drugih zemalja kažu da zasad nema volje da se „otvore granice“, ali su spremni da raspodele deo pristiglih i budućih ilegalnih migranata.

To jedino oštro odbijaju zemlje Višegradske grupe koje naglašavaju da je ključno sprečiti dolazak brodova koji krijumčare ilegalne imigrante preko granica Unije.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike