U trendu

Italija blokirala samit EU jer traži da sve članice “otvore luke” i podele navalu migranata

Italija je večeras u Briselu blokirala usvajanje svih zaključaka vodja Evropske unije dok ne vidi da li će biti prihvaćen njen zahtev da sve članice Unije „solidarno otvore svoje luke“ i raspodele priliv ilegalnih imigranata koji dospeju u teritorijalne vode, i da svi prihvate imigrante, rekli su italijanski izvori.

Italijanski premijer Djuzepe Konte je rekao da će staviti veto i na dogovore o evropskoj odbrani i drugim usaglašenim temama, ako se sve okrene rešenju za ranije pristigle migrante koje odbijaju da solidarno prihvate partneri u EU, a što je izazvalo sukob i pretnju raskola u nemačkoj vladi.

Ako se u noćašnjoj raspravi na samitu ne nadje kompromisno rešenje za sveukupnu krizu s ilegalnim imigrantima koji najviše iz Italije i dalje većinom odlaze u Nemačku, kancelarka Angela Merkel ne bi mogla da otkloni ultimatum koji joj je do nedelje dao njen ključni koalicioni partner Horst Zehofer za zaustavljanje imigranata na nemačkim granicama, i vlada u Berlinu bi verovatno pala.

Italija bi se, kažu izvori zasedanja, tad verovatno našla takodje u teškoj situaciji jer bi njeni susedi blokirali granice, a kriza bi se samo zaoštrila.

Ipak, zvaničnici iz Francuske i drugih zemalja kažu da zasad nema volje da se „otvore granice“, ali su spremni da raspodele deo pristiglih i budućih ilegalnih migranata.

To jedino oštro odbijaju zemlje Višegradske grupe koje naglašavaju da je ključno sprečiti dolazak brodova koji krijumčare ilegalne imigrante preko granica Unije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.