U trendu

Italija: Broj žrtava – 39, ima i francuskih državljana

ĐENOVA – Broj poginulih u rušenju nadvožnjaka u blizini italijanskog grada Đenove popeo se na 39, među kojima je i troje francuskih državljana, a spasioci nastavljaju da tragaju za preživelima ispod ruševina, izveštava agencija Rojters.

Francusko Ministarstvo inostranih poslova je saopštilo da je među žrtvama troje francuskih državljana, i izrazilo je saučešće porodicama, prenosi agencija AP.

Ministarstvo, međutim, nije objavilo njihov identitet.

Lokalni mediji javljaju da se radi o dve mlade žene i o muškarcu iz Tuluza koji su putovali u Italiju na jedan muzički festival.

Nadvožnjak se iznenada juče, tokom snažnog nevremena, urušio usled čega su desetine vozila propale kroz pukotine, 50 metara ispod nivoa puta.

Italijanski ministar za saobraćaj Danilo Tonineli, koji je posetio mesto nesreće, rekao je da će operator mosta, Autostrade, morati da učestvuje u troškovima rekonstrukcije, kao i da će platiti visoku kaznu. Iz Autostrade poručuju da su, pre katastrofe, sproveli sve kontrole na strukturi mosta, „oslanjajući se na kompanije i institucije koji su svetski lideri u testiranju i inspekciji“.

Državni radio je izvestio da je među povređenima žena koja je usled požara koji je izbio u njenom domu na koji se konstrukcija obrušila, zadobila trovanje ugljen-monoksidom, kao i vozač kamiona iz Češke koji je zadobio povrede grudnog koša.

Agencija napominje da su mnogi žitelji Đenove govorili da je ovaj nadvožnjak trebalo da bude ojačan.

Italijanska agencija Ansa je prethodno, pozivajući se na izvore iz vatrogasne brigade, objavila da je poginulo najmanje 35 osoba, među kojima troje maloletnika od osam, dvanaest i trinaest godina, a da su vatrogasci čitavu noć proveli pretražujući mesto nesreće za slučaj da možda postoje osobe koje su zatrpane pod ruševinama.

Vijadukt Morandi, na delu autoputa A10, urušio se usled jake oluje praćene grmljavinom, a svedoci tvrde da se urušio usled udara groma.

„Bilo je tek nešto iza 11:30 časova kada je grom pogodio most i on se urušio“, kazao je jedan od svedoka, Pjetro M. za Ansu.

Rojters navodi da je nadvožnjak izgrađen 60-tih godina prošlog veka, a rekonstruisan 2016.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.