U trendu

Italija: Pedijatri preporučuju vakcinaciju dece i mladih

RIM – Udruženje italijanskih pedijatara (SIP) preporučuje anti-kovid vakcinaciju svih mladih i dece od 12 do 18 godina, piše list “Il Fato kotidijano”.

Uz preporuku, italijanski pedijatri na svojoj zvaničnoj web stranici daju odgovore na najčešća pitanja roditelja.

Pedijatri za 18-godišnjake preporučuju vakcinu Fajzer/Biontek, a o opravdanosti imunizacije mladih “Modernom” objaviće svoje misljene narednih dana.

Prema preporuci pedijatara i deca koja su alergična mogu biti imunizirana, a oni koji su redhodno imali alergijske reakcije, treba da ostanu, nakon primanja leka, na posmatranju 60 minuta.

Mladi koji su eventualno alergični na komponente koje sadrži vakcina, treba da budu vakcinisani tek nakon konsultacije sa alergologom i da imunizaciju obave u bolnici.

Pedijatri preporučuju vakcinaciju i deci koja boluju od celijakije, jer dosadašnja istraživanja ne pokazuju da za njih postoje kolateralne pojave nakon imunizacije.

Što se tiče maloletnika koji su nakon prve doze vakcinacije imali pedijatrijski miokarditis ili perikarditis (upalni srčani problemi), drugu dozu leka mogu da prime tek nakon što ozdrave i nakon mišljenja i odobrenja specialiste.

Italijanski pedijatri ne preporučuju uzimanje paracetamola pre vakcinacije, već kao i drugi lekovi protiv upala mogu se uzeti nakon imunizacije.

Prema misljenju pedijatara, mladi i deca treba da se vakcinišu, iako je dosadašnji razvoj pandemije pokazao da su maloletnici manje pogođeni infekcijom.

Ipak, utvrđeno je da oni mogu biti “rezervoar” bolesti koja se posle širi na odrasle, a kod mladih koji su preboleli kovid19 utvrdzena su teška bubrežna i multi-sistemska oštećenja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.