U trendu

Italija: Počelo otvaranje kulturnih manifestacija

RIM – Nakon godinu i po prisilne obustave zbog pandemije kovida19, u Italiji počinje nacionalna kampanja koja promoviše materijalna i nematerijalna kulturna bogatstva zemlje, piše agencija Ansa.

Reč je o akciji zahvaljujući kojoj se za javnost organizuju besplatne posete ne samo muzejima i galerijama, već i mestima koja obično nisu otvorena za publiku.

Ove godine biće otvoreno 600 takvih mesta koji imaju kulturno-umetničku vrednost, između ostalog palate, vile, vojni objekti, dvorci, muzeji, pozorišta kao milanska “La Skala”, ili kao što je slucaj u Torinu, stan bivšeg kralja Sicilije Karla Felice di Savoja.

Već u prvim satima prodaje onlajn sve ulaznice za poštu čuvenom, ekscentričnom dvorcu “Samezano” blizu Firence su rezervisane.

“Siguran sam da se uz poštovanje anti-kovid mera, i ova akcija može nastaviti u potpunoj sigurnosti za posetioce”, rekao je ministar za kulturu Dario Frančeskini.

Ovu kampanju organizuje već 50 godina neprofitna fonadacija Fai u pomoć nekoliko stotina volontera.

Popularniost akcije je podstaknuta činjenicom da Fondacija omogućava ne samo besplatnu posetu, već i “otkriva” publici često zaboravljene kulturno-umetničke vrednosti ili mesta, i prikuplja novac/dobrovoljne priloge za restauraciju vrednih kulturnih i umetničkih dobara.

Akcija se održava pod pokroviteljstvom predsednika Republike.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.