U trendu

Italija spremna na uvođenje pogranične kontrole

Italija je spremna da uspostavi pograničnu kontrolu identiteta na prelazu Brenero na granici sa Austrijom, nakon što je dobila zahtev od Nemačke da pomogne u ublažavanju priliva migranata u Bavarsku, saopštila je severna italijanska pokrajina Bolcano.

Zvanični Rim je spreman da „ponovno uvede“ kontrolu, što je već uradio u junu zbog samita G7 u bavarskom dvorcu Elmau, „kao privremenu meru koja bi dozvolila Bavarskoj da se reorganizuje i suoči sa vanrednom situacijom“, navodi se u saopštenju, a prenela je agencija AFP.

Pokrajina Bolcano, koja se nalazi na severu Italije u regionu Alto Adiđe, gde se većinom govori nemački jezik, saopštila je da je Bavarska „zatražila logističku podršku“.

Ta pokrajina će takođe primiti „između 300 i 400 izbeglica“, koji će privremeno biti smešteni u nekoliko dvorana koje su već opremljene za tu svrhu, a trošak će snositi država.

„Bavarska se suočava sa rekordnim prilivom izbeglica, uglavnom preko balkanske rute, što dovodi do nezamislive situacije“, saopštile su vlasti Bolcana, dodajući da su u toku napori za „iznalaženje novih struktura i hitnu reakciju na eksponencijalan rast broja migranata“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar