U trendu

Italijani, Nemci i Francuzi nezadovoljni obrazovanjem

Prema podacima ankete „Sputnjik mišljenja“ većina Italijana, Francuza i Nemaca je nezadovoljna sistemom osnovnog i srednjeg obrazovanja u svojim zemljama.

Nezadovoljstvo obrazovnim sistemom je izrazilo 64 odsto građana Italije, 63 odsto građana Francuske i 54 odsto građana Nemačke.

Prema Sputnjiku, samo 28 odsto Francuza, 31 odsto Italijana i 41 odsto Nemaca je zadovoljno sistemom obrazovanja.

Odgovor na to pitanje „ne zna““ 9 odsto ispitanika u Francuskoj i po 5 odsto u Italiji i Nemačkoj.

U Italiji je, prema ovoj anketi, broj nezadovoljnih sistemom osnovnog i srednjeg obrazovanja velik, kako među stanovnicima starim između 18 i 34 godine, (62 odsto, naspram 33 odsto zadovoljnih), tako i među stanovnicima starijim od 35 godina, (65 odsto, naspram 30 odsto zadovoljnih). U obe grupe je po 5 odsto ispitanika odgovorilo da „ne zna“ odgovor na pitanje.

U Francuskoj je broj nezadovoljnih sistemom osnovnog i srednjeg obrazovanja nešto manji, ali takođe velik, navodi Sputnjik.

Među ispitanicima mlađim od 35 godina je 53 odsto nezadovoljnih, 37 odsto zadovoljnih, a da „ne zna“ je odgovorilo njih 10 odsto. Među ispitanicima starijim od 35 godina procenat nezadovoljnih je bio još veći – 66 odsto nezadovoljnih, naspram 25 odsto zadovoljnih, a 9 odsto ispitanika je reklo da „ne zna“ odgovor na pitanje.

U Nemačkoj postoji razlika u odgovorima žena i muškaraca. Među ispitanim ženama njih 57 odsto je nezadovoljno sistemom osnovnog i srednjeg obrazovanja, 38 odsto je zadovoljno, a 5 odsto njih je odgovorilo da „ne zna“ odgovor na to pitanje.

Među ispitanim muškarcima 50 odsto je zadovoljno sistemom osnovnog i srednjeg obrazovanja, 45 odsto je nezadovoljno, a 5 odsto njih ““ne zna““ odgovor na pitanje.

Polovina nemačkih ispitanika (50 odsto) do 35 godina je zadovoljna sistemom obrazovanja, nezadovoljnih je nešto manje – 47 odsto, odgovor „ne zna“ je dalo 3 odsto ispitanika. Ispitanici stariji od 35 odsto su nezadovoljniji sistemom obrazovanja, njih 56 odsto, naspram 38 odsto zadovoljnih, a 6 odsto ispitanika „ne zna“ odgovor na pitanje, prenosi Sputnjik.

U zapadnoj Nemačkoj sistemom osnovnog i srednjeg obrazovanja nezadovoljno je 51 odsto ispitanika, zadovoljnih je 44 odsto, a 5 odsto ispitanika je odgovorilo da „ne zna“ odgovor na pitanje.

U istočnoj Nemačkoj broj nezadovoljnih je veći, njih 61 odsto, naspram 33 odsto zadovoljnih, a 6 odsto ispitanika „ne zna“ odgovor na to pitanje.

U Berlinu je zabeležen najveći broj onih koji su nezadovoljni sistemom obrazovanja, njih 74 odsto, naspram njih 24 odsto, a 2 odsto ispitanika „ne zna“ odgovor na pitanje.

Anketu je sprovela francuska istraživačka kompanija „Ifop“ od 28. juna do 4. jula 2016. godine. U istraživanju je učestvovalo 3.006 ispitanika, i to 1.000 iz Nemačke, 1.004 iz Francuske i 1.002 iz Italije, starijih od 18 godina.

Međunarodni projekat za istraživanje javnog mnjenja počeo je da radi u januaru 2015. godine. Partner projekta je kompanija „Populus“. U okviru projekta „Sputnik. Mišljenja“ redovno se sprovode ankete i ispituje javno mnjenje u državama Evrope i SAD u vezi sa najaktuelnijim društvenim i političkim temama, navodi Sputnjik.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.