U trendu

Italijanski ministar: EU se raspada za godinu dana

Budućnost Evropske unije je rizična i biće određena u toku sledeće godine, smatra ministar unutrašnjih poslova i potpredsednik Vlade Italije Mateo Salvini.

„U narednih godinu dana postaće jasno da li će se sačuvati jedinstvena Evropa“, rekao je Salvini u intervjuu za nemački „Špigl“.

Ministar je istakao je da Italija više ne može prima migrante. „Ne možemo da prihvatimo nijednog čoveka. Naprotiv, želeli bismo da negde neke pošaljemo“, dodao je on.

U sredu je Salvini obećao da će na radnom sastanku Evropske komisije predstaviti „mapu puta“ za rešavanje problema migracije, čije će četiri glavne tačke biti jačanje Evropske agencije za kontrolu granica „Fronteks“, promovisanje sporazuma sa severnoafričkim zemljama za smanjenje „migracionog pritiska“, uspostavljanje sistema za prijem migranata i ubrzavanje procedure za proterivanje ilegalnih imigranata u svoje zemlje porekla.

Krajem prošle nedelje vlasti Italije i Malte zatvorile su svoje luke za brod „Akvarijus“, na kojem se nalazilo više od 600 migranata i njih je pristala da prihvati Španija.

Situacija sa „Akvarijusom“ izazvala je diplomatski skandal u odnosima Rima i Pariza. Predstavnik vladajuće francuske partije Napred, republiko! Gabrijel Atal nazvao je stav Italije „mučnim“, a predsednik Emanuel Makron je preko zvaničnog portparola optužio Italiju za „cinizam i neodgovornost“.

Kao odgovor na francuske kritike, italijanska vlada je izjavila da ne namerava da prihvati „licemerne lekcije iz zemalja koje su na temu migracije oduvek preferirale da skreću pogled na drugu stranu“.

Kasnije su italijanski premijer Đuzepe Konte i predsednik Francuske Emanuel Makron održali razgovore na kojima su uspeli da reše nesuglasice.

(Sputnjik)

3 komentara
  1. Anonimni

    Ako se raspadne – nek je NAZDRAVLJE !

  2. bambi

    Ni po koju cenu se ne sme uci u Evropsku uniju. Prvo sam pristup uniji, omogucava zapadu da nas kao naciju ponizavaju. Drugo, unija je potpuno trula tvorevina koja bogate jos vise obogacuje a siromasne nacije tretira kao robove. Evropska unija ce potrajati jos par godina. Vec se deo raspao. Sa druge strane, treba raditi u pravcu uspostavljanja saradnje i to strateske sa austrijancima i italijanima. To je perspektiva i buducnost.

  3. C

    Evo dobre ilustracije kako Sputnjik manipuliše. Ministar nigde nije rekao to što piše u naslovu.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike