U trendu

Italijanski ministar odbrane primio moćnika sa istoka Libije

Moćnik pod čijom je kontrolom istok Libije, maršal Kalifa Haftar, sastao se danas u Rimu sa italijanskom ministarkom odbrane, jačajući tako svoj status glavnog protivnika Vlade nacionalnog jedinstva u Tripoliju.

Haftar, koji je prema pisanju libijskih medija u Italiju stigao u sredu, razgovarao je sa ministarkom Robertom Pinoti, saopštilo je njeno ministarstvo.

„Stabilizacija Libije, borba protiv medjunarodnog terorizma i kontrola migracija su bile teme razgovora“, navodi se u saopštenju.

Pinoti je ponovila italijansku podršku inicijativama UN u Libiji i izrazila nadu da sve uključene strane, odnosno Haftarove snage i snage lojalne vladi u Tripoliju, „isključuju vojno rešenje“.

Haftar se sastao i sa načelnikom Generalštaba Klaudiom Gracijanom.

Italijanski mediji navode da bi posle sastanka sa ministarkom odbrane Haftar mogao da razgovara i sa ministrom unutrašjih poslova Markom Minitijem. Njih dvojica su se početkom septembra srela u Bengaziju.

Taj susret su mediji protumačili kao signal približavanja italijanskih vlasti i Haftara.

Italija je nekada bila kolonijalna metropola Libije i jedan je od najvažnijih saveznika libijske Vlade nacionalnog jedinstva u Evropi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar