U trendu

Italijanski neofašisti jačaju na talasu antimigrantskih osećanja

Mala italijanska neofašistička grupa Kazapaund (CasaPound), prvobitno osnovana kao društveni pokret za pomoć marginalizovanim Italijanima, dobija publicitet i postaje sve više ozloglašena zbog oštrog protivljenja migrantima u Italiji.

Iako s ekstremnim nacionalizmom kombinuje progresivne politike kao što su gej prava, Kazapaund stiče pristalice širom Italije, gde naklonost fašizmu nikada nije nestala, uprkos padu fašističkog režima Benita Musolinija još pre sedam decenija.

Kazapaund je osnovan 2003. godine kao grupa skvotera i boraca za pravo ugroženih porodica na krov nad glavom, a ime duguje američkom pesniku Ezri Paundu, Musolinijevom simpatizeru koji je izdavanje stanova definisao kao vid zelenaštva, što je jedno od osnovnih načela grupe.

Kazapaund beleži rast na talasu antimigrantskih osećanja i nada se ulasku u italijanski parlament na proleće 2018. godine, a u vladu u roku od deset godina.

Iako analitičari sumnjaju da grupa može da dobije širu podršku birača, Kazapaund spada u sve jače nacionalističke i anti-establišment grupe širom Evrope, medju kojima je najpoznatija krajnje desna stranka Alternativa za Nemačku (AfD), koja je u nedelju zauzela treće mesto na parlamentarnim izborima.

Oštro protivljenje nesmanjenom dolasku migranata, ali i odbrana marginalizovanih pripadnika italijanskog društva, doprineli su da grupa koja je 2013. godine imala 5.000 članova poraste do 20.000 članova, koliko tvrdi da ima danas.

Grupa Kazapaund je u poslednje vreme aktivna na sprečavanju obezbedjivanja smeštaja migrantima u Italiji. Početkom meseca njeni pripadnici sukobili su se s levičarskim aktivistima oko smeštaja za migrante na periferiji Rima, dok su u junu napali i povredili volontere u skupštini grada Milana pred sastanak posvećen migrantima.

Lider Kazapaunda Djanluka Janone, pevač rok benda „Zetazeroalfa“, navodi da njegov pokret redefiniše značenje italijanskih neofašista.

„Evo nas. To prosto znači da su domovina, nacija i zajednica na prvom mestu, jer smo jedan narod“, rekao je Janone za Asošiejted pres.

Pripadnici grupe praktikuju tetovaže i upražnjavaju borilačke veštine, dok je sedište pokreta ukrašeno imenima ličnosti kojima se dive, a medju njima su irski pesnik Vilijam Batler Jejts, nemački filozof Fridrih Niče, kao i pisci Rej Bredberi i Dž.R.R. Tolkin.

Grupa Kazapaund se, kao i druge evropske populističke grupe, protivi evru i tešnjoj finansijskoj integraciji unutar EU, ali je s druge strane usvojila i neke progresivne politike. Njegovi pripadnici podržavaju prava gej osoba, pravo na abortus i punu platu za majke koje ne rade puno radno vreme.

Kazapaund za sada nije imao značajan politički uspeh, a njegovi članovi izabrani su u nekoliko lokalnih parlamenata.

Stručnjaci navode da je grupa još daleko od toga da bude značajan igrač na političkoj sceni i da će teško preći cenzus na narednim parlamentarnim izborima koji treba da budu održani najkasnije u maju 2018. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.