U trendu

Italijanski sud promenio položaj bivših supružnika nakon razvoda

Italijanski sud je u ime jednakosti muškaraca i žena doneo odluku da nakon razvoda bivši supružnici ne mogu da računaju na nadoknadu kojom im se omogućava nepromenjeni životni standard, a bivša supruga nekadašnjeg ministra ekonomije navodi za današnje izdanje Republike (La Reppublica) da će ta odluka naškoditi mnogm ženama koje svoju karijeru žrtvuju zarad uspeha muževa. 

Italijanski Kasacioni sud je ovom odlukom o razvodu od dobrostojećeg supružnika promenio praksu koja se primenjivala 27 godina, preneo je AFP.  

„Bračni odnos se gasi ne samo na ličnom već i na ekonomskom i imovinskom planu“, objasnio je sud u juče objavljenoj odluci. 
Stav Suda je da se nakon razvoda nadoknada može odobriti samo ukoliko onaj koji je traži dokaže da ne može sam sebe da izdržava, pri čemu će se ekonomska nezavisnost supružnika koji traži nadoknadu procenjivati na osnovu njegovih prihoda, pokretne i nepokretne imovine, kao i mogućnosti da pronadje posao. 
U italijanskom javnom mnjenju ova odluka zasnovana na načelu jednakosti muškaraca i žena uglavnom je naišla na odobravanje, a pravnici i sociolozi su izneli različita mišljenja. 
„Više nije zamislivo da se ostvari uspon u socijalnoj hijerarhiji uz pomoć braka koji se kasnije razvede“, komentar je advokata za bračna pitanja Djana Etorea Gasanija (Gian Ettore Gassani), a prenosi AFP. 
Odlukom se ne menja status dece, čiji standard će u slučaju razvoda biti garantovan kroz alimentaciju. Sociolog Kjara Saračeno, autorka mnogih knjiga o parovima i porodici, smatra da iako je ova odluka doneta u ime jednakosti muškaraca i žena, zapravo može da naškodi ženama jer su u mnogim parovima žene te koje provode vreme u kupovini i bavljenju decom, dok muž to vreme koristi kako bi obezbedio bolji život za porodicu. 
Sa ovakvim stavom slaže se žena čijim slučajem se sud bavio – Liza Lovenstajn (Lisa Lowenstein), nekadašnja supruga bivšeg ministra ekonomije Vitorija Grilija, sa kojim je bila u braku od 1993. do 2008. 
Za italijansku Republiku (Reppublica.it), navodi  je uloga majke i supruge „posao“ i da je apsurdno to ne priznati.
„A kao žena sam imala odlučujući doprinos bogatstvu nekadašnjeg muža. Kada sam se za njega udala bio je univerzitetski istraživač, zajedno smo se razvijali“, navela je ona za Republiku. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.