U trendu

Ivanov: Oko 400 ruskih diplomata proterano iz 28 zemalja

MOSKVA – Od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini iz 28 zapadnih zemalja proterano je oko 400 ruskih diplomata, izjavio je danas zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Jevgenij Ivanov.

„Uporedo sa uvođenjem svih vrsta sankcija omiljeni metod kažnjavanja Moskve bilo je proterivanje ruskih diplomata. Ovo nije počelo 23. februara, počelo je ranije. Naše zapadne kolege su to praktikovale. Od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini oko 400 službenika naših inostranih misija je proterano iz 28 zapadnih zemalja“, rekao je Ivanov, prenosi agencija TAS S.

Naveo je da je smanjen i kapacitet konzularnih predstavništava u mnogim zemljama, te objasnio da je to učinjeno kako bi se otežalo pružanje bilo kakve pomoći građanima Rusije. „Stvarno svodenje na minimum aparata naših diplomatskih misija u nizu država znači da je Zapad prešao na kurs izolacije Rusije u raznim oblastima“, ocenio je Ivanov.

Takođe, kako je rekao, hibridni rat Zapada sa Rusijom, koji je pokrenut mnogo pre specijalne vojne operacije, doveo je do toga da ruske diplomate dugi niz godina ne mogu u punom obimu da rade u zapadnim zemljama.

On je ukazao da će izlaz iz „ove krize zavisiti od daljeg razvoja događaja.“

„U svakom scenariju, vraćanje diplomatskih odnosa sa Zapadom na pređašnji nivo biće, najblaže rečeno, dugo i teško“, ocenio je Ivanov.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.