U trendu

IZ SDP kritike Izetbegovica zbog najave dolaska Vucica

SARAJEVO – Nakon što je lider SDA Bakir Izetbegović najavio dolazak srpskog predsednika Aleksandra Vučića u Sarajevo, potpredsednik SDP i poslanik u Domu naroda PSBiH Denis Bećirović je bošnjačkom lideru javno uputio sedam pitanja među kojima i šta je to što još treba da se dogodi da bi Izetbegović shvatio da od takvih susreta, kako tvrdi, BiH ima samo štetu.

Izetbegoviću je poručio da još nije kasno da se predomisli i da srpskim zvaničnicima pošalje poruku da, kako navodi, „država Bosna i Hercegovina ima legalne organe, legalne predstavnike i dostajnstvo koje nije na prodaju“.

Izetbegović je u sinoćnjem intervjuu za federalnu TV rekao da je nedavno razmenio sa Vučićem poruke i da ga očekuje u Sarajevu, gde je dobrodošao.

Prema ranijem dogovoru Izetbegović je trebalo da otputuje u Beograd na susret s Vučićem, ali su ga u tome sprečili stranački partneri i pojedinci iz SDA, iako je on rekao da mu neće pasti kruna s glave ako ode u srpsku prestonicu.

Nakon sinoćnje Izetbegovićeve najave, prvi se javno oglasio Bećirovih konstatacijom da lider SDA insistira na susretu s Vučićem, uprkos, kako kaže, njegovom upozorenju.

Bećirović navodi i da je ovo „višestruko pogrešan politički potez, ali da budući da Izetbegović od tog susreta ne odustaje, javno ga, kaže, poziva zarad javnosti u BiH da odgovori na njegova pitanja, preneo je sarajevski portal Klix.

Prema saopštenju iz SDP-a, Bećirović pita Izetbegovića koji je organ vlasti u BiH ekvivalent funkciji predsednika Srbije i u kojem kapacitetu će se Izebegović sastati sa Vučićem, kao i o kojim temama će razgovarati.

Bećirović tvrdi da Vučić i zvaničnici Srbije namerno izbegavaju legalne organe vlasti BiH i koriste, kako navodi, „svaku priliku da marginaliziraju, slabe i potcenjuju državu Bosnu i Hercegovinu“.

Izetbgovića pita i zašto ne odbaci, kako navodi, Vučićevu tezu o „srpsko-bošnjačkom dijalogu“, za koju tvrdi da je krajnje opasna i dodaje da to pita jer je Vučić javno rekao da sa Izetbegovićem može o svemu da razgovara i u kafani.

Bećirović za Vučića kaže da je „osvedočeni negator genocida“, i tvrdi i da Vučić, kako kaže, namerno, u skladu s preporukama Memoranduma SANU II, favorizuje međuetničku umesto međudržavne saradnje, iz sasvim konkretnih i nedobronamernih razloga.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar