U trendu

Izabrana porota za suđenje Polu Manafortu

VAŠINGTON – Porota za suđenje bivšem šefu predizborne kampanje američkog predsednika Donalda Trampa, Polu Manafortu izabrana je a uskoro će početi uvodna izlaganja, javlja Rojters.

Manafort se suočava s optužbama da je sakrio desetine miliona dolara, koje je u Ukrajini zaradio preko ofšor računa, i da je vršio bankarske prevare radi dobijanja kredita.

Kako navodi britanska agencija, juče je izabrano 12 članova porote, od kojih je šest muškaraca i šest žena, kao i četiri alternativna člana.

Uvodna ižlaganja trebalo bi da počnu danas popodne po lokalnom vremenu.

Američki sudija prošle nedelje je pristao da odloži do 31. jula suđenje Manafortu, na osnovu optužbi za bankarske i poreske prevare.

Početak suđenja prvobitno je bio zakazan za 25. jul u federalnom sudu u Virdžiniji.

Međutim, sudija T.S. Elis III je odložio suđenje kako bi dao Manafortovim advokatima više vremena da pregledaju hiljade stranica podataka i dokumenata, koje su predali tužioci u proteklih nekoliko nedelja.

Dokumenta potiču iz firme koja je bila zadužena za vođenje računa o knjigovodstvu Manaforta i elektronskim uređajima Rika Gejtsa, njegovog dugogodišnjeg poslovnog saradnika.

Gejts je ranije priznao da je kriv i očekuje se da će svedočiti protiv Manaforta, navodi AP.

Manafort se nalazi pod istragom specijalnog savetnika Roberta Mjulera o navodoj umešnosti Rusije u predsedničke izbore u SAD 2016. godine.

Američki federalni sudija u junu je nalažio da Manafort bude smešten u zatvor, pošto je ometao postupak dok je čekao suđenje u kućnom pritvoru.

Manafort je optužen da je pokušao da utiče na svedoke dok je čekao sudenje za pranje novca i druge optužbe, koje je izneo Mjuler u okviru istrage.

Tužioci su tvrdili da je Manafort prekršio uslove kućnog pritvora, u kojem se nalazio od podizanja optužnice u oktobru prošle godine.

Osnovno suđenje Manafortu bi trebalo da počne u septrembu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.