U trendu

Izaslanica UN: Mjanmaru preti gradjanski rat velikog obima

Specijalna izaslanica UN za Mjanmar Kristin Šraner Burgener upozorila je danas da se ta zemlja suočava s mogućnošću gradjanskog rata velikog obima i pozvala Savet bezbednosti (SB) UN da razmotri „potencijalno značajnu akciju“ radi uklanjanja vojne hunte s vlasti i obnove demokratije.

Šraner Burgener nije precizirala kakvu bi akciju smatrala značajnom, ali je iznela sumornu sliku obračuna vojnih vlasti s demonstrantima u onlajn obraćanju članicama SB UN, upozorivši da je Mjanmar „na ivici da postane neuspela država“.

„Ovo bi moglo da se dogodi pod našim nadzorom i neuspeh da sprečimo dalju eskalaciju zločina dugoročno će koštati svet mnogo više nego ako bismo sada investirali u prevenciju, naročito uz pomoć suseda Mjanmara i šireg regiona“, rekla je Šraner Burgener.

Ona je pozvala SB UN da „razmotri sva dostupna sredstva za preduzimanje kolektivne akcije“ radi „sprečavanja multidimenzionalne katastrofe u srcu Azije“.

Vojska Mjanmara je 1. februara izvela državni udar, uhapsila članove dotadašnje vlade i proglasila jednogodišnje vanredno stanje, čime su poništene godine sporog napretka ka demokratiji, započetog nakon pet decenija vojne vlasti zbog koje je zemlja bila izolovana i na udaru sankcija.

Šraner Burgener je navela da je od puča do danas uhapšeno 2.729 osoba i da se procenjuje da je 536 ubijeno.

Savet bezbednosti UN je 10. marta pozvao na obnovu demokratije u Mjanmaru i oštro osudio nasilje nad mirnim demonstrantima, uz apel vojsci da bude „krajnje uzdržana“.

Vlasti Mjanmara su danas objavile da počinju sa jednostranim jednomesečnim primirjem, ali da će izuzetak biti akcije koje remete bezbednost vlade i administrativne operacije, što se očigledno odnosi na masovan pokret protiv vojne hunte.

Ta objava je usledila posle niza borbi snaga vojne vlasti sa najmanje dve gerilske organizacije manjinske etničke zajednice Kačini.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.