U trendu

Izaslanik UN: Krizu na jerusalimskom svetilištu rešiti do petka

Izaslanik UN za Bliski istok Nikolaj Mladenov izjavio je danas da se kriza nastala zbog novih izraelskih bezbednosnih mera na svetilištu u Jerusalimu mora razrešiti do petka.

„Veoma je važno da se rešenje nadje za trenutnu krizu do petka“, rekao je on novinarima nakon što je o tome informisao Savet bezbednosti UN iza zatvorenih vrata, dodavši da će opasnost rasti ako se prodje kroz još jedan ciklus molitvi petkom bez rešenja krize.

Nakon tradicionalnih molitvi prošlog petka u podne napetost koja je izbila zbog postavljenih detektora za metal na ulazu u svetilište na kome se nalazi džamija Al Aksa prerasla je u nerede u istočnom Jerusalimu u kojima su poginula tri Palestinca.

Istog dana uveče jedan mladi palestinski napadač ubio je nožem troje Izraelaca iz iste porodice u jevrejskom naselju Halamiš na Zapadnoj obali. Još dva Palestinca su poginula u nastavku nereda koji su nastavljeni i u istočnom Jerusalimu i na Zapadnoj obali.

Danas je izraelski premijer Benjamin Netanjahu razgovarao telefonom s jordanskim kraljem Abdulahom Drugim čija je zemlja zaštitnik muslimanskih svetilišta u Jerusalimu. Dvojica lidera razgovarala su i o sinoćnjoj pucnjavi u jordanskoj prestonici Amanu u kojoj je čuvar izraelske ambasade ubio dva Jordanca nakon što ga je jedan od njih napao šrafcigerom.

Taj incident samo je iskomplikovao napore da se reši napetost oko svetilišta. Šef izraleske bezbednosne službe Šin bet, Nadav Argaaman bio je danas u Amanu da razgovara o rešenju za novonastalu diplomatsku krizu. On se sastao sa šefom jordanske obaveštajne službe i vratio u Izrael popodne da o sastanku obavesti Netanjahua.

Detektori za metal postavljeni su na ulazu na mesto koje je sveto i za Jevreje i za muslimane nakon što su 14. jula trojica izraelskih Arapa ubila tamo dvojicu izraelskih policajaca. Uži sastav izraelske vlade zadužen za bezbednost u medjuvremenu je razmatrao alternativu detektorima, ali odluke još nema.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar